10-03-08

Placebo effect van pijnstillers

Hardlopers en Adventure Racers gebruiken regelmatig pijnstillers. Ik ken aardig wat sporters die voor of tijdens de marathon of ultraloop een Ibuprofen of Paracetamol innemen.
Woensdag wordt er een onderzoek in The Journal of the American Medical Association gepubliceerd over dit fenomeen.
Men heeft nl gezien dat een placebo van 2.50 dollar beter werkt dan een placebo die 10 cent kost. Een hogere prijs kan de impressie wekken dat een medicijn helpt net als een placebo pijn kan verminderen.

De onderzoekers hebben 82 mannen en vrouwen elektrische schokken aan hun pols gegeven. Vervolgens moesten ze de schaal van pijn aangeven voor en na de pil inname. Aan de helft van de deelnemers liet men lezen dat de nieuwe pijnstiller 2.50 dollar per dosis was. De andere helft kreeg te horen dat de pil 10 cent had gekost. Niet wetende dat beide pillen een placebo was.
De pillen hadden een sterk placebo effect in beide groepen. Maar 85 % van degene die de dure pillen hadden gebruikt hadden zeer duidelijke pijnklachten vermindering in vergelijking met de 61 % van de gebruikers van de goedkope pillen. De onderzoekers corrigeerde voor ieder persoon de individuele pijnlevel tolerantie.
Een van de onderzoekers beschreef dat het allemaal over verwachting gaat. Als je denkt dat het helpt, helpt het. Als je het met korting krijgt en er aan twijfelt dan reageert je lichaam dus anders. Eerdere studies hebben ook al aangetoond dat de pil maat en kleur invloed heeft op de werking. In een van die studies zag men dat mensen rode en zwarte pillen als de sterkste aanwezen en de witte als de zwakste.

Afgelopen week vertelde Steve Runner in zijn podcast dat hij Ibuprofen in zijn zak had toen hij begon aan zijn duurloop. Hij heeft namelijk last van zijn achillespees en wil geen pijnstillers innemen tijdens het lopen. De Ibuprofen had hij bij zich voor een noodgeval. Als de pijn zo heftig werd en hij niet meer kon lopen, kon hij terugvallen op de pijnstiller. Het grappige is dat de Ibrufen natuurlijk helemaal niet zo snel werkt en de werking is zeker al een stuk minder snel als je niets in je maag hebt. Pas na een half uur a 1 uur merk je de pijnstillende werking. Eigenlijk geldt dit voor de meeste pijnstillers, zoals Paracetamol, Naproxen en Diclofenac. Maar het gevoel dat we iets bij ons hebben en het in kunnen nemen is voor de geest al zo goed dat de pijn vergeten wordt.
Waarschijnlijk zou men vele van ons tijdens de wedstrijd ook een placebo kunnen geven en heeft het dezelfde werking. Als we dan ook nog weten dat de pil 2.50 kostte dan komt het helemaal goed en lopen we een toptijd.

“Running is a mental sport … and we’re all insane!”
- Anonymous

Martine 

19:18 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Medisch | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.