21-05-08

Martine in Afghanistan

bh5es1
Voor mijn werk verblijf ik bijna 11 weken in Uruzgan, een zuidelijke provincie in Afghanistan.
Dat betekent dat ik zo goed en zo kwaad mij hier moet voorbereiden op mijn eerste meerdaagse adventure race met Malheur Ultrasport Team.
Dat is op zich al een heel adventure . Want trainen in deze omstandigheden vraagt wel wat creativiteit en wat geregel voor bijvoorbeeld een fiets.
Het is hier zomer en dat is in de woestijn erg heet. De dagtemperaturen liggen in de schaduw rond de 36/40 graden. In de zon boven de 50 graden. Daar begint de grootste uitdaging.
Trainen in extreme hitte is een opgave. Had ik al respect voor bv de deelnemers van de Marathon Des sables, dat is gestegen tot ongekende hoogte.
Als je hier 20 km hebt gelopen voelt dat als 2 marathons.
Om toch wat uitdagingen te behouden heb ik verleden week tegelijkertijd met de 100 km hardloop4daagse in Apeldoorn mijn hardloop4daagse in uruzgan gelopen. Dat is 100 km in 4 dagen verdeeld over 6 etappes. apeuh0

Die 100 km zijn vooral een mentale uitdaging geweest. Maar het is wel gelukt.
Een aantal trainingen gaan vanzelf. Zo moet ik als ik in de buitenring loop altijd een wapen bij mij hebben en dus draag ik altijd een rugzak met water en wapen. Dus een rugzak is nu vertrouwd.
Een nadeel van de hitte en beperkte tijd is dat ik geen lange duurloop van bv 4 uur kan doen. Maar gemakshalve reken ik een 20 km maar voor een 40. Een voordeel is ook dat het hier niet vlak is, dus of ik klim of ik daal. Bovendien is de ondergrond zand, stenen en altijd ongelijk.
Mijn slaappatroon kan hier erg kort zijn, soms werk ik een erg lange dag.
wij zijn namelijk met 2 intensive care/spoedeisende hulp verpleegkundige. Dus zodra wij een patiënt op de intensive care hebben draaien wij 8 uur op en af. Als er in die 8 uur af nog een trauma op de spoedeisende hulp komt dan blijft er niet zo veel tijd `af` meer over.
Sinds ik hier ben is er ook een nieuwe trend gezet. Men ziet regelmatig mensen voorbij komen op een mountainbike. Wij hebben namelijk vrienden gemaakt met de luchtmacht. En die jongens hebben fietsen. Wij hebben een deal kunnen maken dat we op bepaalde tijden 3 fietsen mogen lenen. Een soort rent a bike in Afghanistan.
Dus ik probeer een paar keer per week wat km`s te maken. Een parcours met veel zand en wat heuvels die met enige regelmaat genomen worden.
Water is hier schaars, dus roeien en zwemmen lukt niet echt in open water. Het enigste water wat ik hier aan ben tegen gekomen zijn de dixie meertjes (toiletten stortplaats) .
Maar we hebben wel een fitness ruimte waar een aantal roeiapparaten staan. Dus probeer ik 3 keer per week 6 km te roeien en daarnaast gelijk een rondje armspieren te trainen middels verschillende apparaten.
Afgelopen week heb ik een uurtje klimvaardigheden getraind met de fysiotherapeut die aan survival running doet. Met touwen, netten en een ladder tussen 2 containers kom je een heel eind.
Overigens vergt dat nog wel aardig wat training, hoe soepel hij overal over heen en omhoog gaat kost dat mij erg veel moeite en inspanning.
Inline skating is hier echt niet mogelijk maar dat kan ik nog wel trainen als ik weer in Nederland ben begin juni. Kortom, ik doe mijn best met de mogelijkheden en tijd die ik heb.
We zullen zien hoe het in slovenie gaat. Aan mijn inzet zal het niet liggen. En mocht het daar erg heet qua temperatuur zijn dan zou ik wel eens ingezet kunnen worden als de joker.

Martinep5140093dk3

11:03 Gepost door Belgium Adventure Race Team in De Teamleden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.