09-06-08

Berglopen... de praktijk

Een tijdje geleden stond er op de blog al een theoretische bespreking van het hoe en wat van berglopen. Met de (voor sommigen misschien verbazingwekkende) opmerking dat dalen vaak zwaarder is dan stijgen.

Verleden week had ik het genoegen om een weekje in Tromso (Noorwegen) te vertoeven voor mijn werk, en omdat het daar toch altijd licht is (een stukje boven de poolcirkel) en omdat ik na 11 uur non-stop vergaderen toch wel eens behoefte heb aan wat frisse lucht, gingen de loopspulletjes ook mee. Tromso3De eerste twee dagen heb ik me beperkt tot wat kleinere bultjes in de buurt, omdat ik 's avonds ook nog eens ging eten met de collega's... maar de laatste dag heb ik het diner geskipt en heb ik de aandacht gericht op een zeshonderd meter hoge top die van aan de overkant van het water mijn hotelkamer binnenkeek. Er loopt een kabelbaan naar de top (de Fjellsteige voor de experten), maar ook een pad. Dus dat zou het doel worden. Niks kabelbaan natuurlijk, trailrunninig. 600m is niet al te hoog, maar als je vanop zeeniveau vertrekt, is het toch wat anders. Op de foto zie je de kabelbaan lopen, de eigenlijke top ligt nog wat hoger, maar is moeilijk te zien. De meeste sneeuw was al weg, maar vooral van de kabelbaan naar de top toe ging ongeveer de helft van het pad nog over sneeuwvelden. Een mooi doel, toch...

 Het pad zelf was prachtig, slingerend door de bomen, en hogerop op een bedje van mos en andere roestbruinerige plantjes die net de winter overleefd hadden. Tromso1In het begin niet te stijl, maar het laatste stuk was te steil om te lopen, dus trainde ik de techniek van "Bij het wandelen worden de handen onderaan de dijen, net boven de knieën geplaatst. Het bovenlichaam moet helemaal voorover gebogen, min of meer parallel met de helling, zijn. Tijdens het stappen worden de handen gebruikt om op de knieën druk te zetten en zo als het ware zichzelf omhoog de helling op te duwen. " Of zoiets toch.

Op de top snel wat foto's gemaakt, want er was een fris windje, dus ik bleef niet te lang rondhangen. Ondertussen was het al na 21:00, maar dat merk je helemaal niet. Gewoon daglicht, zelfs geen begin van schemering. De afdaling begon leuk, en als een raket ben ik de berg afgeschoten. Korte pasjes, hoge frequentie, rug rechtop... volgens mij zoals voorgeschreven in de blog. Na goed twee en een half uur stond ik terug beneden, een beetje knikkend op de knieën vanwege het lange en harde dalen maar toch tevreden. Mooie tocht gehad, goeie training. En dat stijgen en dalen valt behoorlijk goed mee. Wel een beetje anders dan vlak lopen, maar al die heisa rond de juiste daaltechniek, en hoe specifiek die belasting voor de spieren wel niet is. Pffft, allemaal een beetje overdreven, toch.Tromso2..

Ondertussen is het nu maandag, en begint eindelijk het pijnlijk houten-potengevoel uit m'n dijen te verdwijnen. Lang geleden dat ik nog zo stijf geweest ben. Vooral de kwadriceps hebben het blijkbaar zwaar te verduren gehad, want ik heb vier dagen met kromme poten gelopen. De "zo moeilijk is het toch allemaal niet" houding van verleden week is volledig verdwenen. Dalen is afzien, een slagveld voor je benen, een tsunami van melkzuur, de ergste training die ik in jaren gehad heb... geen wonder dat wij lagelanders niet kunnen volgen in de bergen. Dit kan je bij ons niet trainen. Een nieuwe les in respect en nederigheid voor de geologie.

Vanavond loop ik van mijn werk naar huis, op het gemakje 18 km, niet te snel, om de laatste restanten melkzuur weg te krijgen. Ik kom alleen de brug over het Albertkanaal tegen (ongeveer 5 meter positief hoogteverschil), onmiddelijk gevolgd door de beklimming van de brug over de E313 (nog eens 4 meter D+ droog aan de haak). Ik ga me vooral fixeren op de afdaling van die ondingen. Zoals een wijs man ooit zei "training is everywhere".

Hopelijk zijn ze in Slovenië lief voor ons... Daar hebben ze alleen maar bergen!!!

Roel 

 

09:39 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Toppertje! Wie hoog klimt, zal diep dalen!

Gepost door: Ton | 09-06-08

roel je kunt nog mee naar de transrockies in augustus....

Gepost door: martine | 09-06-08

De commentaren zijn gesloten.