13-06-08

Chocolademelk als sportdrank

Chocolademelk is niet alleen lekker maar ook nog eens te gebruiken als sportdrank vertellen onderzoekers ons.
In een onderzoek uitgevoerd aan de Indiana University en gepubliceerd in 2006 in het International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism blijkt dat wielrenners bij fikse inspanning sneller herstellen na chocomel gedronken te hebben in plaats van Sportdrank.
De studie is voor een deel betaald door de melkindustrie die wilde laten zien dat melk goed voor ons is.
In de studie heeft men 9 vrouwelijke goed getrainde wielrenners laten fietsen totdat ze totaal leeg waren.(op 3 verschillende dagen)
Hierna mochten ze 4 uur rusten om wederom te fietsen tot ze uitgeput waren.
Tijdens de rustfase dronken de wielrensters low-vet chocolademelk, Gatorade (sportdrank) of EnduroxR4 (koohydratendrank). De Endurox had evenveel koolhydraten als de chocomel.
Tijdens het tweede rondje bleken de wielrensters die de chocolademelk gedronken hadden 50% langer te kunnen fietsen dan degene die de Endurox hadden gedronken en ongeveer even lang als met de Gatorade.
Vreemd genoeg waren de resultaten met het carbo drankje dus een stuk slechter. Men denkt dat chocolademelk een optimale ratio van koolhydraten en proteine (eiwitten) heeft. Dit is nodig na fikse inspanning om de spieren weer te herladen.
Jammer dat ze in het onderzoek geen placebo (bv water) hebben meegenomen. Was wel interessant geweest hoe dat er uit zou komen.
Voor degene die het hele onderzoek willen lezen, dat kun je hier en hier doen.
Zelf gebruik ik na een fikse inspanning de Herbalife shake aangevuld met 2 lepels eiwitten. Dit doe ik vaak met soja chocolademelk of jus de orange.
De eiwitbehoefte voor  vrouwen is 0.80 gram/kg lichaamsgewicht per dag en 0.85 voor mannen. Voor de sporter ligt dit hoger.
Er zijn leuke programma`s om je voeding te analyseren en te zien of je daadwerkelijk genoeg, te veel of te weinig eiwitten binnen krijgt.
Martine

14:15 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Voeding | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Heb je even mijn geheimpje verklapt. Foei!

Gepost door: Ton | 14-06-08

De commentaren zijn gesloten.