30-06-08

Huidkanker en duursport

Training for the marathon puts runners at risk for malignant melanoma and other skin cancers, according to researchers here.
Dit was de intro betreffende een onderzoek uitgevoerd door een Oostenrijks Research Team, een groep dermatologen op een medische universiteit in Graz. Doordat men daar 8 ultra lopers gedurende 10 jaar met kwaadaardige huidkanker hadden behandeld was hun interesse gewekt. Een aantal van de dermatologen zijn ook fanatieke hardlopers en daarom wilde men graag dit onderzoek uitvoeren omdat dit toch zorgelijk was.
Men heeft 210 marathon lopers en 210 niet lopers uitgezocht voor de studie. Beide groepen waren gelijk qua leeftijd en geslacht. Overigens allemaal blank.
Deze 420 mensen zijn gescreend door de dermatologen en bij de marathon lopers moesten er 24 lopers voor een chirurgische ingreep ivm huidkanker. Bij de niet lopers moesten er 14 behandeld worden. Het hoogste percentage verwijzingen, 19 procent, waren de marathon lopers met de hoogste km week omvang. (meer als 70 km per week).
Navraag bij de lopers leert dat 96,7 % een korte broek draagt, 87,6% een shirt, 11% een singlet. 56,2% gebruikt regelmatig zonnebrand crème, 41,9 % soms en 1,9 % nooit.
Dat betekent dat bij zon de huid een langere periode bloot gesteld wordt aan ultraviolet straling en dus een hogere kans op huidkanker. De dermatologen adviseren dan ook om het liefst te trainen bij een lagere uv blootstelling, adequate kleding te dragen en vooral om zonnebrand creme te gebruiken. In het artikel wordt nog gesugereerd dat ook de afgenomen weerstand een rol zou kunnen spelen, bv bij veel training. Maar dit is een speculatie en is niet wetenschappelijk bewezen.
Als ik naar mezelf kijk moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik nooit zonnebrand creme gebruikte als ik ging sporten. Tot een paar jaar geleden een vriendin (ook marathon loopster) een melanoom op haar kuit had. Alles is goed afgelopen maar ben sindsdien wel bewuster geworden van de gevaren van de zon en dus meer gaan smeren.
Martine

14:15 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Medisch | Permalink | Commentaren (0) | Tags: huidkanker en duursport |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.