28-07-08

Endurance Life

Op zoek naar iets kwam ik terecht op de site van Endurance Life . Een site vol met spectaculaire races in Engeland.
Men organiseert Trailruns, Adventure Races en  Triatlons.
Dat alles op verschillende prachtige  locaties in Engeland. Als je de website bekijkt loopt het water je mond uit, wil je je agenda pakken en races plannen.
Want zo ver is Engeland tenslotte niet.
Toevallig ga ik zeer waarschijnlijk in November een weekend die kant op. Laat nu net een van de Coastal Trails 50 km van mijn verblijf plaats zijn.
Of ik mee zou gaan dat weekend wist ik nog niet zeker. Nu zal ik mijn uiterste best gaan doen want het is een mooie mogelijkheid om een trail marathon te lopen in Dorset.
Maar ook de Adventure Race in Snowdonia zou niet verkeerd zijn......
De website is hier te vinden.

12:30 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Trailrunning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-07-08

BOA (Bull of Africa)

Van 9 tot en met 16 augustus ga ik samen met drie leden van het Falke team deelnemen aan de "Bull of Africa". Een non-stop adventure race voor teams van 4 personen over minimaal 570km, in Transkei en de Oost Kaap regio. Teruggekomen uit Slovenië was Ton uitermate gefrusteerd en zag geen kans om zijn topvorm in iets anders te uiten dan keihard trainen en alternatieven te zoeken om met die vorm iets tastbaars te doen. Zoekend op internet ontdekte hij dat een eerder racemaatje van hem, Fokko Hoeksma, in augustus met een team zou meedoen aan de Bull of Africa. In een mailtje wenste hij hem veel plezier en succes en gaf aan dat als er nog een plaatsje in het team vrij was dat ze gerust aan hem mochten denken. Afgelopen woensdag bij een vervroegde thuiskomst van onze fietsvakantie bleek dat Fokko (en Pepijn) naarstig op zoek waren naar een vervanger van een teamlid die vanwege privé-omstandigheden zich had afgemeld. Daar Ton echter op zijn werk niet meer de benodigde vrije dagen kon regelen kwam ik in beeld. Binnen enkele uren moest ik beslissen. Zijn daar van die enge beesten? Is het daar niet super heet. Moet je malariapillen gaan slikken? Het zijn zo van die vragen die bij mij opkwamen. Maar ook gedachten als: "Zo'n kans krijg je niet iedere dag, ik ben nu fysiek fit en ik heb nog vakantie, en het is een uitdaging om met 3 volslagen vreemden 7 dagen door Afrika te trekken". Dus waarom zou ik niet gaan! Mijn enige voorwaarde is dat ik op de eerste schooldag na de zomervakantie op mijn werk wil zijn. Ik heb nu nog geen vlieggegevens binnen, maar ik ga er van uit dat dat gaat lukken. Ik ben gisteren alvast begonnen met de voorbereidingen. Nieuwe buitenband op mijn MTB gelegd, want in de oude zat een scheur, opgelopen in Slovenië. Langs de dokter geweest om informatie te halen over inentingen. Gelijk een afspraak gemaakt voor woensdag voor een tetanusprik en hepatitus, bij de bieb een reisgids van Zuid Afrika gehaald en 's avonds de voeten ingesmeerd met karité-boter. Vanmorgen ben ik tijdens mijn duurloopje even langs het zwembad gegaan om door te geven dat ik nog een paar daagjes weg ben en niet kan komen werken (zomers geef ik zwemles in het buitenbad). Kortom, momenteel is het een hectische periode, waarvan een mooie ervaring half augustus de bekroning zal zijn.

 

Jacqueline.

11:14 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

25-07-08

BK Adventure Race

150px-Jersey_belgianflag
In samenspraak met de NARB (Nederlandse Adventure Race Bond) werd beslist om de Malheur Raid XL aan te stellen als Nederlands Kampioenschap 2009.   Dus leek het logisch om er dan ook maar een BK van te maken gezien we toch naast de vele Noorderburen ook heel wat Belgen aan de start hebben. Uiteraard wordt de Master's Race  (30 u) genomen voor zowel het BK als het NK, want als je een nationaal kampioenschap AR organiseert, moet  het minstens AR-waardig zijn, m.a.w. het  overbruggen van de nacht hoort  daar bij !

Het zou de eerste keer zijn dat er een BK AR zou worden georganiseerd.   Maar in aanloop van volgend jaar heeft de NARB  i.s.m. X-free (toevallig de zelfde gepassioneerde persoon die de geschiedenis zal ingaan als hij die alle Vlamingen, Walen en Nederlanders ooit op één AR wedstrijd kreeg ) onlangs  de mooie beslissing genomen om het NK 2008 ook maar als BK 2008 aan te duiden.  Zeker omdat het NK in de Ardennen zal doorgaan en de organisatie verschillende Waalse teams verwacht.  En met dit bericht nu ook hopleijk nog heel wat Vlaamse  teams.

De Nike ACG Adventure Challenge (NAAC) op 1 en 2 november wordt het NK-BK.  Deze  24 uren wedstrijd voor teams van 2 personen is zeker  niet aan zijn proefstuk toe en heeft  al voldoende bewezen dat het  een prachtige en goed georganiseerde wedstrijd is....en zeker nu het dit jaar zal doorgaan in de Ardennen belooft  dit een uitdagende strijd te worden.  

Met het Malheur team zullen wij zeker meestrijden voor de "nationale titel".  Het is in elk geval een goede test een maand voordat we naar Portugal vertrekken maar of de topteams tijdens de XPD  onder  indruk zullen zijn van onze driekleur op onze  mouwen is een andere vraag...in elk geval zo'n  titel is altijd leuk en baat het  niet, het schaadt niet.

12:18 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-07-08

De Baerenfels Trail Marathon+

Een van de dingen die altijd weer opvallend is bij een trail/ultraloop is de sportiviteit, de sfeer en een soort kneuterigheid die het zo knus maakt.
Zo ook weer bij de Baerenfelslauf. Een inschrijvingspunt/eet en verzamelplaats in een open hal van ws de naast gelegen fabriek. Een groepje van ongeveer 10 vrijwilligers die de hele loop organiseren en bemannen.
De pasta werd voor ons opgeschept, we kregen de meest bijzondere startnummers die ik ooit gezien heb en we mochten onze tent op een mooi veld neerzetten. Samen met 3 andere lopers, die de 64 km gingen lopen hadden we het grote veld voor ons alleen.
In de ochtend konden we een ontbijt nuttigen in diezelfde hal, erg ontspannen allemaal.
De start was om 8 uur en ook dit verliep weer in totale ontspanning. Met een toeters werd er aangekondigd dat we zo gingen lopen, en nogmaals een geluid uit de toeter en lopers waren weg. We hadden op het prikbord (lees, op de muur gekalkt) gezien dat de afstanden iets langer waren. De marathon was effectief 44 km. Maakt niet zo veel uit maar wel handig om te weten.
De eerste km was het even druk op het smalle weggetje maar al snel was het prima lopen en was het veld verdeeld. De eerste deel begon met een paar fikse klimmen. Dat ging eigenlijk door tot 10 km. Het parcours was schitterend, eigenlijk geheel door het bos. 2 keer kwamen we uit het bos om via een klein stukje asfalt weer het bos in te draaien. De totale asfalt was niet meer als 1 km.
Tot km13 ben ik bij mijn loopmaatje gebleven maar die zat niet lekker in de wedstrijd en besloot ivm met wat knieklachten maar 1 ronde te lopen.
Vanaf daar ben ik alleen verder gegaan. Vanaf daar ben ik ook aan een inhaalrace begonnen. Ik liep heerlijk. Soms kon ik op stukjes dribbelen waar andere liepen. Afdalen ging lekker, dat kan ik altijd vrij rap. Vlak bij het keerpunt kom je over een veld waar wij onze tent hadden staan. Daar hadden we Herbalife shakes neergelegd. Daar heb ik halve bidon opgedronken en een klein flesje shake in mijn zak gestopt. De eerste ronde was 22 km en ik kwam bij het keerpunt na 2 uur en 32 minuten. De tweede ronde waren er aanzienlijk minder lopers. De 22 km was klaar dus bleven alleen de 44 en 66km over.  De markering was duidelijk, men had met zaagsel grote pijlen en km punten gemaakt. Onderweg waren er 5 verzorgingsposten. Zoals steeds in Duitsland is er geen sportdrank maar water, maltbier en cola. Ondertussen vind ik de cola onderweg wel lekker en drink ik dat in combinatie met water. De malt heb ik ook maar eens geprobeerd en dat was wel goed te doen. Wel moet je zelf even je drinken inschenken maar dat vind nooit iemand een probleem. Het is altijd wel gezellig kletsen bij een post.
In de tweede ronde heb ik aardig wat lopers ingehaald, ik liep soepel. Ik had het idee dat ik het halve damesveld aan het inhalen was. Zeker bij het afdalen ging ik menigeen voorbij.
Ondertussen voelde ik ook wel mijn knieën. Tenslotte moet het lichaam weer wennen aan dalen en klimmen. Toen ik rond de 19 km liep haalde ik een man in en na een fikse klim volgde er weer een afdaling. De man zag ik ineens niet meer en ik zag nergens meer pijlen. Opeens vroeg ik mij af of ik nog wel op het parcours zat. Niemand meer te zien en ook geen pijlen meer. Op het moment dat ik dacht `als ik nu niet snel iets zie ga ik terug` zag ik een pijl. Gelukkig, ik zat nog goed. De laatste 2 km duurde voor mijn gevoel ineens lang, ik dacht dat ik er al bijna was. Maar daar was dan het veld, nu alleen de bocht nog om en 500 meter verder was de finish. 
Ik stopte de klok op 4 uur, 58 minuten en 43 seconden. Een snellere tweede ronde dus.
Mijn gemiddelde hartslag was 148. Er zaten 1100 hoogtemeters in het parcours.
Het leverde mij de eerste plaats bij de dames op. Nu betekent dat niet zo veel met een deelnemers lijst van 11 gefinishte loopsters. Maar toch, het klinkt erg leuk als je een marathon-trail wint. Van de 56 finishers werd ik 23ste.
Samenvattend een prachtige loop, goed georganiseerd en een aanrader voor de liefhebber van kleinschalige trails, zowel op korte als op lange afstanden.

13:28 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Trailrunning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-07-08

Sporthorloges met GPS

De markt voor de sporthorloges is groot. Steeds meer merken komen met iets op de markt. Was Garmin een aantal jaar geleden nog alleen voor in de auto, nu loopt menig hardloper met een Forerunner 305 of 405.
Ook Polar heeft al even zijn eerste gps sporthorloge op de markt. Zelfs Casio heeft zich er aan gewaagd en mocht zich enige tijd de kleinste gps ter wereld noemen. Suunto heeft net als Polar een aparte gps-pod die je bij je moet dragen.
Een aantal horloges heb ik uitgeprobeerd of ben ik nog aan het uitproberen.
Hier lees je mijn ervaring met de Polar RS800G3, hier met de Casio GP-100.
De Garmin Forerunner 305 vind je hier zeer uitgebreid en de Garmin Forerunner 405 die net op de markt is staat in dezelfde categorie.
Maar ook de ervaringen van de Garmin Forerunner 50, zonder gps kun je lezen.  Kortom, er is een hoop te koop voor soms heel veel geld met een matig produkt of voor een product waar je erg veel plezier aan hebt.

martine 

14:03 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Gear | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-07-08

Een droomdebuut in Assen 50 km

Nee, het was niet mijn droomdebuut in Assen. Ik heb immers verleden jaar al 1 keer een 50 km gelopen. Dit was de eerste editie van de 50 km ultraloop in Assen. Dat de organisatie in handen was van 2 gerenommeerde ultralopers was te merken. Het was perfect geregeld, gastvrijheid, enthousiaste vrijwilligers, een goede speaker, goede drinkposten en vooral een behoorlijk aantal ultralopers voor een eerste editie. De wedstrijd maakte deel uit van de Marathon & Ultraklassement en trok deelnemers uit het hele land. 60 mannen en 10 vrouwen die solo gingen lopen. Daarnaast liepen er 15 estafette teams. Wij wilde vanochtend bij de start op tijd zijn en waren dus gisteren al in Assen neergestreken. Naast de atletiekbaan mochten wij ons tentje neerzetten en gebruik maken van de douches van AAC`61. Om 19 uur konden wij aanschuiven voor de pasta avond. Een heerlijke maaltijd voor een luttele 6 euro. Ondertussen hadden we kennis gemaakt met Henk Doorten en Nellie Van Der Made, de organisatoren van deze loop. Wij werden enthousiast en gastvrij ontvangen.
Na een redelijke nachtrust, ik ben niet gewend aan zingende vogels en werd er wakker van bij zonsopgang, en een ontbijt mengde wij ons onder de andere lopers.
Het doel voor deze 50 km was een training om km`s te maken. We zouden wel kijken hoever we konden komen. Uiteraard wilde ik wel proberen de 50 uit te lopen en mijn gevoel zei ook dat dat moest lukken.
10 rondjes van 5 km, dat idee was even wennen. Maar de avond ervoor hadden we een stukje van de route gewandeld en toen wisten we dat het goed was.
Een prachtig rondje door het Assenbos. Eigenlijk allemaal bos en zandpaden. Het asfalt was in totaal nog geen 600 meter schat ik. Ieder rondje kwam weer uit op de atletiekbaan en dat was eigenlijk wel leuk. Daar stond de verzorging en de `speaker` die alle info over de lopers paraat had.
Het eerste rondje ging erg lekker, al kletsend kwam ik het eerste rondje door onder de 28 minuten. Ingrid liep een stukje achter mij en we besloten om ons eigen tempo te lopen. Op alle punten waar je eventueel verkeerd kon lopen stond een vrijwilliger van de organisatie die je de weg wees en aanmoedigde. Iedereen had een startlijst dus je naam was snel opgezocht. Zo gingen de rondjes eigenlijk vrij snel en soepel voorbij. Uiteraard heb je hier en daar een minder moment maar eigenlijk heb ik nooit een  echte dip gehad. Ik voelde mij goed, heb geen enkele keer gewandeld en ben nooit onder de 10 km per uur gekomen. Er waren ondertussen wel al wat lopers uitgestapt om dat het warm en drukkend was ondanks dat we in het bos liepen.
Met de tijd ben ik niet echt bezig geweest. Bijzonder genoeg ook niet met de afstand voorbij de marathon. Was ik Botrop helemaal gefocust op de afstand na de marathon, nu passeerde ik het marathon bordje en dacht ik `oh hier is het marathonpunt`. Ik liep die overigens net onder de 4 uur. Bij 40 km realiseerde ik mij wel dat er een pr inzat als ik dit kon blijven lopen.
Bij km 45 riep Eric dat als ik dit tempo doorliep ik 5 minuten van mijn pr afliep. Eigenlijk wist ik niet meer zo goed wat mijn pr was. Was het 4.56 of 4.58? Maar als ik op 4.17 doorkom moet ik er toch meer als 5 minuten vanaf kunnen lopen? Even was ik in verwarring, maar hoe dan ook ik ben toch iets harder gaan lopen. De laatste ronde was ook een soort ererondje. De vrijwilligers wisten dat het mijn laatste ronde was, zij wenste mij succes en ik bedankte hun voor de support.
Toen de baan in zicht kwam heb ik nog wat versneld. De klok stopte op 4.45.57.
Een dikke Pr van 10 minuten! mijn pr bleek op 4.56.32 te staan.
Bij de mannen bleek iets minder dan de helft uitgestapt te zijn. Bij de vrouwen zijn er 2 dames uitgestapt.
Eigenlijk was ik verbaasd over het gemak waarmee ik deze 50 liep. Soms is lopen onvoorspelbaar. Op het moment dat je er niet mee bezig bent en ik niet echt lange duurlopen in de benen hebben loop je zomaar een pr. Dat ook nog 2 weken na Slovenie. Hoe dan ook, het geeft ontzettend veel vertrouwen op weg naar de Transrockies Run.
Martine

22:04 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Trailrunning | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-07-08

Op weg naar de Gore-Tex Transrockies Run 2008

25 Augustus begint de tweede editie van de Gore-Tex Transrockies Run. Een 6daagse trailrun in de Rocky Mountains van Colorado/USA.
Ik ga daar samen met Ingrid aan meedoen als Team Herbalife The Netherlands. Een droom om als recreatieve loper gesponsord aan zo`n prachtig evenement mee te mogen doen. Deze maanden staan dan ook in het teken van lang en vaak lopen. We proberen wat trails in het trainingsprogramma op te nemen. Zo zullen we komende maanden de Ardenner marathon en de Bärenfels Trail Marathon lopen. Verder zullen wij begin augustus naar de States afreizen om daar op de trails en op hoogte wat km`s te maken. De ideale vakantie!
Ondertussen houden wij uiteraard de ontwikkelingen van de loop in de gaten. Er zijn nu 54 teams ingeschreven waarbij er 18! dames teams aan meedoen. Geweldig, dat is meer dan 30%. Men heeft op verzoek een nieuw klassement aan de race toegevoegd. De Women 80+. Daar vallen Ingrid en ik ook in. Hier staan 9 teams voor ingeschreven.
De route is zo goed als duidelijk, we zullen van Zuid naar Noord lopen dwars door de Rocky Mountains. De hoogte waarop we lopen gedurende de dag-etappes is tussen de 2300 meter tot boven de 3800 meter.
De hoogtemeters die we maken qua klimmen komen op ongeveer 7100 meter en dalen net iets meer, rond de 7300 meter. De km`s die we in 6 dagen zullen afleggen ligt rond de 200. De route is globaal vrij gegeven maar pas bij aanvang zal de definitieve route bekend worden.
Wij leven ernaar toe en zorgen dat we op 25 augustus getraind en klaar aan de start staan voor de Gore-Tex Transrockies Run 2008!
Martine

22:07 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Trailrunning | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gore-tex transrockies run 2008 |  Facebook |

02-07-08

filthy trails

ind_valley_img3

Via O2-bikers ben ik op de site van Filthy Trails terecht gekomen.  Een nieuw MTB park in Vlaanderen waar er naast enkele spectaculaire free-ride  en downhill trails ook verschillende enduro tochten zijn tussen de 5 en 13 km, maar dan uiteraard ook inclusief mooie single tracks, enkele  technische afdalingen en beklimmingen.  Ook leuk is dat er een free-ride  afdaling is voor kinderen en/of beginners of voor zij die niet  over  een van "kop-tot-teen" geveerde MTB beschikken.  Voor slechts 7.50 euro kun je er een ganse dag  gaan spelen...
Akkoord, free ride afdalingen zijn niet te vinden op een AR maar wat extra technische bagage  is altijd welkom voor het  vertrouwen (vooral tijdens nachtelijke afdalingen) en lekke banden zijn niet enkel een kwestie van pech maar soms ook afhankelijk van je rijgedrag. 

ind_valley_img

 

15:26 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |