28-08-08

Column Henk Kraaijenhof (bron onbekend)

  Henk is internationaal bekend dankzij zijn activiteiten als trainer, begeleider en consultant van onder andere Nelli Cooman, Merlene Ottey, Letitia Vriesde, Mary Onyali, Patrick Stevens en Miguel Janssen. Ook was hij verbonden aan de Omaanse en de Zwitserse Atletiekbond, voetbalclub Juventus en volleybalclub TVN.

 

Adventure racing: is dat wel ‘sport’?

De mens, een kwetsbaar wezen zonder klauwen of slagtanden, is relatief hulpeloos ten opzichte van de elementen en zijn natuurlijke vijanden. Desondanks heeft de mens zich kunnen aanpassen aan de meest barre omstandigheden: de hoogste bergen, de droogste woestijnen, het luchtruim, de poolgebieden. De mens is het leven op deze planeet zelfs gaan domineren, enkel en alleen dankzij… zijn hersenen. Pioniers hebben de meest ontoegankelijke gebieden op deze aarde voor ons verkend. Strijdend met de elementen, pogend zich daar te handhaven, waar dat onmogelijk leek. Aldus zijn de witte plekken op de kaart verdwenen, de meest onbegaanbare plekken betreden, de toppen verkend, de diepten gepeild, de pioniers verdwenen. Ons leven is veilig geworden, uitdagingen verdwenen, inspanning werd overbodig, uitdagingen onnodig. Steekwoorden van nu zijn ‘vervreemding’, ‘consumptiedrift’, ‘isolatie’, ‘gemakzucht’, ‘verveling’, ‘vervlakking’. Misschien vandaar de moderne hang naar extreme sporten. Maar: die extreme takken van sport, mógen we dat wel ‘sport’ noemen? Sport onderscheidt van andere bezigheden. Sport kent een belangrijke lichamelijke component, waarbij de sporter de motivatie haalt uit het plezier in het bewegen. Sport betekent meestal ‘competitie’ en kent daarom regels deze strijd in goede banen te leiden. Op deze competitie bereidt de sporter zich voor: hij traint.

 

De kracht van de competitie zit ‘m in het aantal beoefenaars: hoe meer deelnemende partijen, des te sterker de competitie. Adventure racing heeft alle kenmerken van sport. Ja, zelfs van topsport, waarbij het uiterste wordt gevergd van de deelnemers. Meedoen aan een Adventure race betekent als een pionier de grenzen van je capaciteiten verkennen en verleggen, zowel lichamelijk als geestelijk. Als een ontdekkingsreiziger. Niet vanwege onherbergzame gebieden, maar wegens de zoektocht naar de eigen grenzen, krachten, reserves, maar ook beperkingen, diep van binnen. De zwaarste strijd is de strijd met jezelf, met het stemmetje, dat voortdurend roept: ‘stop maar, hou er mee op, nu is het genoeg geweest.....’ Het is moeilijk een andere tak van sport te noemen die zo'n groot beroep doet op de veelzijdigheid van een sporter: uithoudingsvermogen, kracht, aanpassingsvermogen, flexibiliteit, teamgeest, risicobereidheid, stabiliteit, wilskracht, creativiteit, frustratietolerantie, stressbestendigheid... Aldus is een Adventure race een metafoor voor de levensloop van de mensheid in geconcentreerde vorm. Het is de strijd met jezelf én de elementen, die een Adventure race tot een fantastische sport maakt. Zowel voor deelnemers als voor toeschouwers, die - nu spreekt ik over mezelf – zich met een gepaste vorm van jaloezie in stilte afvragen hoe zij het er van af zouden brengen. Kortom: voor deelname aan een Adventure race moet je een topsporter zijn van het zuiverste water.

17:21 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Altijd leuk om te lezen dat er mensen buiten het AR-wereldje onze sport weten te appreciëren.

Gepost door: Wim | 01-09-08

De commentaren zijn gesloten.