07-10-08

Racen en eten

Op pubmed vond ik 2 onderzoeken over voeding en adventure racen, uitgevoerd door de Federal University van Sao Paulo, Brazilie. Het eerste onderzoek heet Nutritional status of adventure racers. Hier heeft men gekeken naar de training van 24 adventure racers in relatie tot intake en de aanbevolen hoeveelheid. De intake aan eiwitten en vetten was goed, maar de inname van koolhydraten was onder de maat. Maar ook opvallend was het tekort aan magnesium, zink en kalium bij de mannen en vitamine E en calcium bij de vrouwen. De conclusie was als volgt;
The adventure racers presented an inadequate nutritional profile when compared with recommendations for endurance exercise. These athletes need to be educated about consuming an adequate diet to meet the nutritional needs of their activity.

Het andere onderzoek is van april 2008, Nutritional intake during a simulated adventure race. Hier heeft men een adventure race nagebootst in een lab. Deze duurde 67 uur en was 477.3 km lang. 10 atleten deden mee waarvan er 3 niet de finish haalde.
Het totale verbruik was aanzienlijk hoger dan de intake. 24,516 kcal vs. 14,738 kcal. Dat is een bijna 10.000 kcal in de min. De conclusie hier was;
These results indicate that guidelines for multiday adventure races are needed.

Zimberg IZ, Crispim CA, Juzwiak CR, Antunes HK, Edwards B, Waterhouse J, Tufik S, de Mello MT. Exercise and Psychobiology Research Center, Federal University of Sao Paulo, Brazil.

Deze week ben ik middels een speciaal voeding en bewegings programma aan het bijhouden wat ik eet. Hierin kun je zien waar je te kort schiet of juist te veel eet.
Na 2 dagen kom ik al aardig wat koolhydraten te kort want het programma berekent ook hoeveel je verbruikt tijdens het sporten. Boeiend om dat eens in kaart te brengen, wordt vervolgd.
Michael Phelps eet overigens 12.000 kcal per dag! Hier kun je lezen hoe dat er uit ziet.

22:26 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Voeding | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Deze maand staat er een leuk artikeltje in Runnersworld over energie-opname via vetten...zodat we ons niet meer moeten volproppen met pasta's gezien ieder lichaam, zelfs van getrainde atleten, voldoende vet reserves hebben. Ik probeer het één der komendende dagen op deze weblog samen te vatten. Ik eet deze middag alvast een portie frieten...

Gepost door: Wim | 08-10-08

De commentaren zijn gesloten.