26-10-08

Noodweer bij een 2daagse bergloop

Ieder uur is het op het nieuws. Nog 1000 marathonlopers vermist. Het klinkt allemaal erg dramatisch maar als je even verder kijkt dan je neus lang is en ziet wat voor soort wedstrijd het is, is het al een stuk minder dramatisch.
Ongeveer 2500 ultralopers nemen deel aan deze Mountain Marathon bij Keswick in Cumbria/Engeland. Het is een 2daagse race die al sinds 1968 gelopen wordt. De lengte is ongeveer 80 km met 3000 hoogtemeters. De deelnemers zijn uitgerust met een verplichte uitrusting en lopen in koppels van 2. De verplichte uitrusting bestaat uit; tent and grondzeil, eten voor 36 uur, kookgerei, waterproof kleding, hoofdlamp en ehbo tasje.
Men moet zelf navigeren en het wordt gezien als een van de zwaarste wedstrijden van de wereld.
De organisatie maakt zich niet heel veel zorgen. Men weet dat de deelnemers zijn uitgerust en weet te handelen naar slechte omstandigheden. Zo zullen zij in mijnen en in tenten schuilen.
Ondertussen zijn er uiteraard wel zoekacties bezig. Volgens de BBC zijn er 12 mensen naar het ziekenhuis gebracht met kleine verwondingen en onderkoeling.
De weersverwachtingen voor vandaag zijn beter en men hoopt daarom dat in de loop van de dag alle lopers terecht zijn.
Op de site van de BBC staat een filmpje van een deelnemer, Jeremy Webb. Hij heeft onderweg gefilmd. Dat kun je hier zien. Het weer is echt bizar!!
De deelnemers zijn ervaren mountaineers  dus ik denk dat de meeste zich prima zullen redden. Het zal in ieder geval een wedstrijd zijn die niemand meer zal vergeten.
Hier kun je ervaringen van de mensen lezen die mee gedaan hebben en al terecht zijn. Daarin lees je ook dat iedereen goed is voorbereid en de organisatie staat als een huis. De Engelse site van sleepmonsters besteed er ook veel aandacht aan en kun je hier lezen.

Martine

13:08 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Trailrunning | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Ach, die lopen inderdaad niet in 7 sloten tegelijk,hoewel, met dit weer weet je nooit. Ronald Dercksen en Herco Huurnink (team Hero, 4e bij Veluwe Classic) stonden ook aan de start... De vochtige details horen we vast als ze weer lekker warm thuis zijn :-)

Gepost door: Harm | 26-10-08

Ik had het nieuws ook al enkele malen gehoord en mijn gedachten gingen gelijk terug naar de 3 maal dat ik hem gelopen heb. Fantastisch. Lopen, zoals lopen bedoeld is. Je loopt zo'n loop vanwege het decor ('overweldigende' natuur) en de fysieke uitdaging. Regen, storm, sneeuw, zon, dikke mist of alles afwisselend maakt het alleen maar interessanter. Na het zien van het filmpje razen er 2 gedachten door mijn hoofd. Wauw, ... en er zullen, in tegenstelling tot wat Harm vermoed, lopen er inderdaad wel mensen bij die niet goed voorbereid zijn op dit soort omstandigheden (ook al is de organisatie heel duidelijk in wat men van de deelnemers verwacht/eist aan materiaal, kennis en vaardigheden). Laten we hopen dat het voor iedereen goed afloopt.

Gepost door: Ton | 26-10-08

He Ton,

En mag ik hier voorzichtig de gedachte plaatsen dat het wellicht ook de topteams zijn die in de problemen komen? Zij bezuinigen vaak het meest op het gewicht en materiaal, hebben het minste vet op hun lijf, nemen het meeste risico (?) Volgens het laatste nieuws is iedereen in ieder geval weer min of meer heelhuids binnen.

Ik moet zeggen dat mijn hart er ook wel wat harder van gaat kloppen, afzien zoals het bedoeld is...

Gepost door: Harm | 27-10-08

@ton, ik dacht al dat dit de loop der lopen was waar je over vertelde tijdens een training. hm, als ik eens mee wil doen en nog een maatje zoek weet ik waar ik moet wezen.
@harm, denk dat je daar zeker een punt hebt. Maar dan nog staat het dat iedereen wel goed getraind is ed. Bij de dam tot dam loop worden er meer afgevoerd op een gewone najaarsdag.

Gepost door: martine | 27-10-08

De commentaren zijn gesloten.