28-12-08

Trailrunning is booming

The sport is booming staat er boven het artikel in de laatste editie van Trailrunner.
Nog niet zo lang geleden schreef ik een stukje over de groei van de big 5 weg marathons.
Dit artikel gaat over diezelfde groei alleen in trailrunning. Uiteraard heeft Amerika meer trailrunners dan wij in Europa hebben en daarom zijn er dus ook erg veel wedstrijden.
Iedere maand kun je wel een trail van 50 km, 50 of 100 mijl lopen.
De lopers zoeken de rust, de natuur en de uitdaging van de sport. Als je toeschouwers wil ga je niet de trails op want die zijn er haast niet.
Een aantal jaren geleden waren de wedstrijden erg kleinschalig. Nu heeft de grootste ultratrail, de JFK 50km in Maryland, 1300 lopers en dat is veel voor een ultratrail.
Gelukkig heeft bijna iedere organisatie een limiet aan deelnemers omdat men simpelweg een vergunning krijgt voor een x aantal lopers. Dit omdat het altijd door natuurgebied gaat.
Maar toch, als het maximale aantal lopers 1300 is en al die 1300 lopers gaan de trail op is het druk en verdwijnt het trail gevoel al snel.
Het voordeel is dat mede hierdoor er nieuwe races worden georganiseerd. Zo had men in 1996 zeventien trailwedstrijden van 100 mijl.
Nu in 2008 zijn dat er 49 met meer 100 mijlers op komst. Uiteraard vraagt men zich af waar de populariteit voor deze tak van sport die al sinds 1974 bestaat ineens vandaan komt. Sommige denken aan een tweede of derde loopgolf, maar meer waarschijnlijk is het fit zijn, het groene/milieu actieve lifestyle gevoel.
Met het on-line inschrijven is het door de populariteit van trailrunning ook erg moeilijk geworden om aan sommige wedstrijden mee te doen. De in Amerika 4 moeilijkste wedstrijden om in te komen zijn de volgende;
# Western States 100 mijl, in 2008 schreven 1300 mensen zich in. 369 mochten lopen.
# Way To cool 50k, was in 2008 binnen 12 minuten vol
# Miwok 100K, in 2008 on-line binnen 10 minuten vol.
# Hardrock 100 mijl, 354 inschrijvingen voor 140 plaatsen. Dit is de zwaarste race van Amerika en hier kun je je niet zomaar voor inschrijven. Een Cv van gelopen wedstrijden is nodig.
Het zijn ook niet zomaar ultra`s maar echt hele zware wedstrijden. Blijkbaar zijn er genoeg lopers die deze uitdaging aan willen gaan.
Een ander punt wat in het artikel naar boven komt is de prijs voor een ultratrail. De populaire JFK 50 kost bijvoorbeeld $135. Een gemiddelde 100 mijl trailrun kost $174. Dat is 1.74 dollar per mijl. Maar ook hier zitten uitschieters bij. De western States 100 kost bv $295.
Net als bij de Big 5 weg marathons maakt het niet meer uit wat de prijzen zijn. De grote wedstrijden lopen toch wel vol. De Amerikanen hebben vooralsnog genoeg mogelijkheden om naar de kleinere trailruns te gaan. Hun keuze is groot genoeg.
In Europa is het misschien wel niet anders. Want om bijvoorbeeld mee te willen doen aan de Northface ultratrail is bijna onmogelijk. De Jungfrau marathon is ook heel snel vol met een maximum van 4000 lopers. Maar ook meerdaagse evenementen zoals de Transalpine Run zijn ongelooflijk populair geworden. Ten opzichte van 2007 is het aantal deelnemers bijna verdubbeld.
Gelukkig hebben ook wij de kleinere trails. Olne-Spa-Olne waar je voor 7.50 Euro ook nog een bord hutspot krijgt. Of de Barensfeldlauf in Duitsland, de La Magnetoise, de Bouillon trail en niet te vergeten t`voor niks marathon die helemaal niets kost. Trailrunning is een prachtige sport en daarom zoeken steeds meer mensen de trails op. Zolang net als bij de grote weg marathons de kleintjes ook blijven heeft ieder wat wils.
Martine

15:10 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Trailrunning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.