31-03-09

Malheur Bosmarathon ... de voorbereidingen (1)

logo enkel In aanloop van en ter voorbereiding van de Malheur Bosmarathon op 6 september zal ik proberen om geregeld een artikeltje neer te schrijven in verband met de bosmarathon...dit kan over voeding gaan,  algemene marathonweetjes,  het  parcours, trainingtips, trainingsleer,...  ik heb absoluut geen medische of sportwetenschappelijk opleiding, dus het echte werk laat ik aan deze specialisten over.  Dus mijn weetjes en informatie zullen hoofdzakelijk gebaseerd zijn op de kennis van anderen, getoetst zijn  op mijn eigen ervarigen en de kennis van mijn vrouw die wel een sportmedische-en -wetenschappelijke opleiding heeft gevolgd. 

Maar een perfecte trainingsmethode of het ultieme trainingsschema bestaat volgens mij niet...mensen zijn nu éénmaal verschillend en trends en mode  komen ook voor in de "sportwetenschap".   Ieder jaar zien mijn trainingschema's er ook anders uit, beetje afhankelijk van wat ik de voorbije maanden gelezen heb en waar  ik me gewoon goed  bij voel.  Zo train ik nu al een jaar  onder begeleiding van Rob Veer.  Maar ik ben er in elk geval wel van overtuigd dat een trainingsschema  belangrijk is om een bepaald doel te bereiken en  dat hierbij rekening moet gehouden worden met bepaalde basisprincipes i.v.m. trainingen en voeding. 

In elk geval hoop ik met deze artikeltjes jullie extra te prikkelen om te trainen en hopelijk een steentje kan bijdragen om jullie doel te bereiken.  In het volgend artikeltje kun je lezen  wat jou mogelijke beste marathontijd kan zijn...m.a.w wanneer je die lekkere frisse Malheur kunt leegdrinken bij de aankomst.

16:32 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Bosmarathon | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-09

La Grand Course

crbst_le_20repas

Zoals vorige week geschreven doen we ter voorbereiding van de Ultra Trail du Mont Blanc mee aan La Grande Course in de Belgische Ardennen.  Misschien wat vreemd om nu reeds  te schrijven over een loopwedstrijd die zich pas afspeelt  op 26 en 27 juni.  Maar gezien het aantal toegelaten deelnemers beperkt is tot 65 personen en ik denk dat  dit een mooie training/uitdaging is voor een adventure racer, is tijdige "reclame" niet overbodig.  

Deze wedstrijd  heeft als doel een  mooie natuurloop aan te bieden  met  een "all-in" formule.  Voor slechts 25 eur  heb je de zaterdag avond een pasta maaltijd,  zondagochtend ontbijt en na de wedstrijd nog een warme maaltijd.  Alle dranken tijdens de bivak zijn toruwens ook gratis.  

Er dient 100 km afgelegd te worden  over onverharde paden gespreid over  2 dagen.  's Nachts wordt er in tenten overnacht wat de sfeer nog unieker maakt..oefen alvast maar het avondlied.  

Eveneens primeert  gezelligheid, een mooi parcours en vriendschap boven de chrono...maar als je de ranking bekijkt van vorig jaar is het  duidelijk dat de eerste lopers  niet enkel voor de gezelligheid komen.  Vorig jaar  kwam de  eerste loper  binnen na ongeveer 7 u.  Dit betekent een gemiddelde van 13.5 km/u.  Rekening houdende met  heel wat beklimmingen, off-road en pauzes voor de bevoorrading,  betekent dit dat je  hiervoor geregeld flink boven de 15 km / u moet lopen...maar troost je , de meeste lopers deden er minstens 10 u over.

Het parcorus start in Aywaille (net onder Luik) en loopt  tot in Odeigne waar  de bivak is voorzien.  's Mogens wordt er  teurggelopen naar Aywaille.

06:30 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Trailrunning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-03-09

Oriëntatie tips

093
Het ziet er naar uit dat veel nieuwe teams zullen mee doen aan de Short track van de Malheur Raid XL.  Ik krijg geregeld telefoontjes met de vraag of ze dit wel zullen aankunnen.  Dit is uiteraard moeilijk in te schatten, maar als het in het "kopke "goed zit, en de benen gemakkelijk een halve marathon aankunnen nadat je een 50 km gefietst hebt moet het wel lukken.  Maar ze  hebben niet alleen schrik van de afstand of de tijdsduur, maar ook van het "oriënteren".  Daarom overweeg ik om net als 2 jaar geleden nog eens een workshop oriëntatie te organiseren.   Maar in afwachting post ik graag al enkele "tips & trics" om het noorden niet te verliezen.

 1. Het begint met het juist uitzetten van de coördinaten.  Een klassieke fout is het  uitzetten in het  misse kwadrant.  M.a.w., altijd het kwadrant eens nakijken.  En als je ergens hopeloos aan het zoeken bent naar een knijper...herinner je dan deze klassieke fout en de knijper is misschien 1 km verder te zoeken.   Daarom,  indien je de coördianaten niet mee krijgt, noteer ze zelf ergens op papier.  Het kan je een hoop ellende besparen.
 2. Neem de tijd om de meest economische route te kiezen.  Deze is niet altijd de  korste weg...hou rekening met obstakels, hoogtelijinen, terrein,...  Eveneens met het aantal "kruispunten"... een omweg maar over maar één of  twee duidelijke wegen zonder  al te veel splitsingen is meestal sneller dan een kortere weg maar over veel single tracks met veel splitsingen.   Stoppen om kaart te lezen vraagt veel tijd. Zeker met de fiets ! 
 3. Gebruik misbepalingen...m.a.w. als je een route afloopt of fietst,  bekijk duidelijke punten om te  herkennen of je  niet te ver bent.    Het is soms zelfs interessanter om tot dit punt te gaan en 100 m terug te stappen dan over 1 km voor het punt te beginnen zoeken naar de cp.
 4. Plooi de kaart zo klein mogelijk en hou je vinger steeds op de huidige positie.
 5. Herken voortdurend op kaart wat je in het echt ziet en zoek steeds wat je ziet op kaart in het echt.
 6. Een kaart is meer dan alleen maar wegen...wegen zijn soms minst vertrouwbaar.  Een bospad kan snel verdwijnen en nieuwe boswegen komen vlug bij.  Kijk dus ook naar hoogtelijnen, waterlopen, overgangen van bos/weide/akker, beplanting,... deze gegevens zijn veel constanter.
 7. Wees niet slimmer dan de kaart en wees heel kritisch.  Geef je fouten tijdig toe.  Iedereen loopt wel eens mis...maar de kunst is om tijdig te herkennen dat je mis aan het lopen bent.
 8. Controleer voortdurend de richting a.d.h.v. je kompas...zeker in een moeilijke omgeving.  Dan weet je ten minste 100 % zeker dat je toch in de goede richting gaat, zelfs ben je op het  verkeerde pad.
 9. Ken je aantal passen over 100 m en gebruik dit !  Als je paden verlaat hou er rekening mee dat je snelheid drastisch vermindert en een kilometer lang kan duren.
 10. Fouten worden vooral gemaakt wanneer je vermoeid bent...en kaart lezen is ook vermoeiend.  Dus wissel geregeld van kaartlezer... zo kan een betere fietser kaartlezen tijdens het fietsen,  en een betere  loper tijdens het lopen.
 11. Oefenen, oefenen, oefenen,...

En onthou vooral "it doesn't make sense to go fast, if you go wrong".

Wim

 

04:45 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-03-09

24 uren van Lacs de l'eau d'Heure

Lacs de l'eau d'Heure zal bekend klinken bij diegene die reeds hebben deelgenomen aan de Malheur Raid XL.  Ook dit jaar gaat de Malheur Raid XL door in deze omgeving.

Maar 2 weken voor onze wedstrijd kun je eveneens gedurende 24 u het  terrein als eens grondig verkennen tijdens de 5de editie van de 6 of 24 u van Lac's de l'eau d'heure.  Een mtb -aflossings race.  Sinds begin december  is er een team een permanent circuit aan het uitwerken.  En het blijkt een juweeltje te worden in het  prachtige Domaine de Badon.  Een parcorus die onder  alle weersomstandigheden bereidbaar maar uitdagend zal zijn.  Eveneens komen er nog een honder kilometer aan MTB paden bij rond het meer.  Het Domaine zelf wordt het  centrum van een niuew bike park, inclusief 4X, trailzones en leerzone, een bultenveld en freeride banen.   Meer info op www.lacsdeleaudheure.be .

Men is gewaarschuwd !

07:30 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-03-09

voorbereiding Ultra Trail du Mont Blanc

utmb
Vorige week hebben we een nieuwsbrief ontvangen voor de Ultra Trail du Mont Blanc.  Zo'n nieuwsbrief is altijd een leuke prikkel voor je trainingen maar besef je ook dat dit evenement, waar we  met het  ganse team naar toe leven, stilaan nadert .  Zo bestaat mijn trainingsschema tot eind augustus vooral uit lopen.   De specifieke trainingen en het  fietsen als voorbereiding voor het WK AR in november begin ik dan na de UTMB.  Trouwens,  ik ben ervan overtuigd dat de conditie die je uit het lopen haalt even goed ten bate komt van het fietsen.  Meer nog, in een kortere tijdspanne haal je meer  resultaat uit het lopen dan het fietsen. Een uurtje lopen heeft meer  resutlaat dan een uurtje fietsen.  Uiteraard mag specifieke fiets training (kracht,  techniek,..) zeker niet ontbreken in je schema, vandaar dat ik toch nog éénmaal per week een mountain rit probeer te doen.  En éénmaal zwemmen per week blijft ook in mijn schema.  Gewoon omdat ik dit graag doe en het zeker zijn steentje bijdraagt voor het kayakken.  Maar in elk geval ligt de focus op lopen : één interval training per week, een intensieve duurtraining en voor de rest veel LSD-training (long-slow-distane) en Z1 loopjes.  Kilometers malen met een lage  hartslag.  Hierbij probeer ik iedere maand een LSD training te doen van  4 u, ééntje van 3 u, ééntje van twee en een half en ééntje van 2 u.   En een weekje rust. 

Naast de lange afstand van 96 km is ook het  hoogte verschil een uitdaging op de UTMB.  Dit is uiteraard moeilijker te trainen in ons vlakke landje.  Ik hoop dat mijn interval trainingen, nu en dan een uitstpaje naar de  Ardennen en enkele trailruns me hierop toch een beetje voorbereiden.  Wat betreft  dat laatste hebben we met ons  team enkele wedstrijden gepland.  Eind april combineren we onze  twee maandelijkse groepstraining met de Bouillonnante.  Een prachtige trailrun in de Ardennen over 50 km en 2.400 hoogtemeters.  Tijdens het  trainingsweekend in juni beperken we ons  tot lopen en nemen we deel aan La Grand Course.  Een trailrun van 2 x 50 km met onderweg een bivak.  Op 9   augustus staat dan nog de Trail du Val d'Heure op het  programma (56 km) en op 15 augustus nemen Nico en mezelf deel aan de Dodentocht.  Een wandeltocht van 100 km bij ons in de buurt.   De bedoeling is dat we hier afwisselend een half uur lopen en stappen.   Een ideale laatste test voor de UTMB, voor zowel onze  conditie, voeten als materiaal.

Wim

10:01 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-03-09

Geolives : een nieuwe speeltuin op internet

BE_10K_3D

Iedere trailrunner, mtb'er, adventure racer zal wel een bepaalde  liefde koesteren voor topografische kaarten.  Ikzelf heb toch al enkele schoendozen vol met allerlei topografische kaarten van verschillende  Europese landen.  De laatste 5 jaar vermeerderd mijn "Belgische schoendoos" gelukkig niet meer dank zij  de DVD van het Internationaal Geografisch Instituut  waar alle topo-kaarten van België op verzameld staan (basis schaal wel maar 1:50.000).  Maar  voor het buitenland of meer gedetailleerde kaarten moet ik nog steeds beroep doen op het aankopen van kaarten.

Maar vandaag heb ik een alternatief in O2-bikers ontdekt : www.geolives.com  .  Dit werkt volgens hetzelfde principe van een online muziekwinkel als iTunes.  Je kunt er  topografische kaartdelen downloaden van verschillende  Europese landen. Afhankelijk van het land worden er verschillende schalen aangeboden.  Zo kun je voor België alle 1:10.000 kaarten downloaden.  Nadat je een inschrijving van 15 eur hebt betaald kun je een stukje kaart (maptiles) downloaden aan 1 eur.  Een maptile van 1:25.000 bedekt een gebied van 25 km op 25 km.  Wegenkaarten zijn er wel gratis...maar als buitensporter  heb je daar weinig aan.  Bij inschrijving heb je recht op 5 gratis maptiles, en vermeld je de  code "BIKERS"  dan krijg je er nog 2 maptiles bovenop (geldig tot 31/12/2009). 

De nodige software  - Geolives PC Editor - kun je gratis downloaden.  Als je  vertrouwd bent met de DVD kaarten van het NGI zul je merken dat het om de zelfde interface gaat.  Het is dezelfde firma die het heeft ontwikkeld.  Heel leuk  is dat je de kaarten in 3D kunt bekijken, inclusief een animatie van de tocht die je als video kunt exporteren.   Ook het hoogteprofiel en -verschil van je tocht kun je gemakkelijk terugvinden.  Geolives biedt ook verschillende trails gratis aan. 

Eveneens biedt Geolives allerlei toepassingen aan voor zowel je GPS, Smartphone, PDA's,... maar dat laat ik aan de IT-freaks over.  Ik hou het nog graag gewoon bij een papieren kaart, want uiteraard kun je de kaarten uitprinten (moet nog uitzoeken of er kan geprint wordne op A3 want via de DVD kun je nekel op A4 uitprinten).   En nu ga ik op zoek naar een mooi 3D-kaartje voor de Malheur Raid XL...dus begin maar alvast te oefenen op 3D-kaartlezen...

 

 

11:02 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-03-09

De Trail L `Elchertoise Nobressart, 47 km genieten

`Sieraden beurs op 14-3 in Ahoy` zag ik op een bord staan toen ik gisteren Rotterdam uit reed.
Wij gingen op weg naar ons eigen juweeltje. Geen beurs maar een trail, 45 km lang.
Bij aankomst bleek hij 47 km lang te zijn. Maar zoals altijd bij traillopen haalt iedereen nonchalant zijn schouders op. Die 2 km meer maakt ook niet uit.
De Trail L `Elchertoise Nobressart heeft in zijn pas 2de editie alles in zich om uit te groeien tot een klassieker. Een goede organisatie maar vooral een 47 km lange trail om je vingers bij af te likken. Met 900 hoogtemeters heeft de organisatie ervoor gezorgd dat er hooguit 1 km asfalt in zit en de rest prachtige natuur.
Ik kan niet anders zeggen dat wij 47 km lang hebben genoten. Genoten van de prachtige natuur, het afwisselende parcours, de zon, het lentegevoel en het hardlopen.
De start ging al snel omhoog en het zorgde ook voor wat opstoppingen omdat er wat single tracks volgden. Maar al snel verdeelde het veld zich en konden we de natuur en de rust in ons opnemen. Het begon wat nevelig maar na een uurtje kwam de zon door. Ik had nog een ondershirt aan, na 15 km heb ik die uitgedaan. Het was heerlijk in alleen een shirt met korte mouwen en een 3/4 broek. Zoals gezegd had men met veel zorg het parcours uitgekozen. Erg afwisselend en aardig wat single tracks waar ik zelf altijd een voorliefde voor heb.
Steeds als je dacht dat je ergens een weg op moest gaf men met een pijl aan dat je simpelweg gewoon de heuvel op moest.
De eerste drinkpost kwam na 17 km. Daar hebben we onze flessen weer gevuld, wat gegeten en een heerlijk glas cola gedronken. Dat was ook het punt waar de trail van 26 km linksaf ging en wij rechtsaf. Daarna zagen we af en toe nog eens een loper maar het merendeel van de tijd liepen we alleen. Met grote pijlen van krijt was de weg meer dan perfect aangegeven.
Rond de 30 km zat er een stukje asfalt van misschien 500 meter in maar dat was dan ook gelijk het enigste stukje asfalt. We draaide weer snel de bospaden op.
Tussen de 30 en 40 km liepen wij beiden het sterkst. Eigenlijk hebben we geen moeilijke momenten gekend. Tuurlijk, soms gaat het iets moeizamer maar echt een dip was er niet. Totaal ontspannen en genietend gingen de km`s voorbij. Bij 31 km waren onze drinkflessen leeg en in plaats van bij km 36 kwam de post bij km 38. Daar hebben we even goed bijgetankt. Daar kwamen we ook een Nederlander tegen die dacht dat er 5 drinkposten waren en dus helemaal niets bij zich had.
bij de post was ook de organisator en op mijn opmerking dat dit wel eens een klassieker kan worden had hij hij gelijk zoiets van, nee, nee, het is goed zo. Zoveel vrijwilligers kan ik niet vinden. Het was mooi om te zien hoe hij genoot van het feit dat wij zo enthousiast waren.
De laatste 9 km ging over een breed pad en eindigde in een bos waar weer een prachtige single track liep. De laatste 2 km ging wat naar beneden en voor we het wisten kwam Nobressart in beeld. Na 47 km en 5.34 uur lopen in een prachtig gebied kwamen wij helemaal tevreden en onthaast over de streep.
Ter inlevering van je startnummer kreeg je een heerlijk biertje en met een grote glimlach sloegen we die achterover.
Hieronder een foto impressie.


12:29 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Trailrunning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-03-09

update Malheur Raid XL

ARS2008_135De inschrijvingen beginnen beetje  per beetje binnen te stromen voor zowel de Master's Race als de Short track...het ziet er naar uit dat opnieuw alle plaatsen zullen worden ingenomen...dus wacht niet te lang om in te schrijven.  Niet dat er geen plaats genoeg is in de Ardeense bossen, maar wel in de kayaks en ook  één van de twee "verrassings etappes"  legt enkele beperkignen op in het aantal deelnemers.  De andere  verrassings etappe is ondertussen gedeeltelijk bekend gemaakt...maar aan de  reacties te zien op www.sleepmonsters.nl  zijn er  toch nog enkele vraagtekens..maar dat is nu éénmaal adventure racing.  Ik ben nog naar geen enkele race getrokken zonder  vraagtekens.  Dat maakt het misschien juist allemaal zo leuk en net zo anders dan de andere multisporten waar je exact weet wat je er te wachten staat  tijdens de  3 etappes. Dus deze ene etappe wordt  tubing...een rivier afdalen op een autoband waarbij zwemvliezen een uiterst interssant hulpmiddel zijn.  Gezien  het water waarschijnlijk maar rond de 10° zal zijn, is een neopreen pak verplicht..en ja,  dit zul je samen met die band mogen meesleuren op je fiets en zelfs tijdens twee korte  loopetappes.  En ook de klimproef wordt er dit jaar één vol uitdagingen en extra inspanningen...reken maar  op een uurtje adrenaline en kracht !    M.a.w.  de Nederlandse of Belgische titel wordt  geen kadootje en ook de Short Track wordt alvast spannender.    De voorbije jaren  zouden de Belgische teams zeker geweest zijn van een podium...want als we drie Belgische teams aan de start hadden waren we al dolgelukkig...het deelnemersveld van de voorbije jaren werd gedomineerd door onze  noorderburen aangelengd met wat Franse of Engelse team.  Maar de kans om de Belgische  titel dit jaar binnen te halen wordt statistisch gezien moeilijker.   Er zijn reeds 9 Belgische teams onder  de 16 ingeschreven teams...wordt adventure racen dan toch eindelijk wat  gekender in België...mission completed !

15:26 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wenger Patagonia Expedition Race/Chili

Lina Augaitis is een adventure racer uit Noord Vancouver. Afgelopen maand heeft ze met een voor deze race samengesteld Team Buff meegedaan aan een 10 daagse Adventure race; De Wenger Patagonia Expedition Race in Chili.
Haar race verslag kun je op haar site lezen.Uiteindelijk hebben ze door blaren, allergische reacties, verkeerd materiaal en uitputting opgegeven.
Aangezien ik in December dit jaar in Chili wil gaan fietsen was mijn aandacht voor deze ar snel getrokken.

13:13 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-09

Get out there Magazine

Get Out There is een Canadees outdoor, sport en adventure blad. De maart/april editie is nu behalve in een magazine ook in een gratis online versie te lezen.
Er staat oa een artikel in over het 10 jarig bestaan van adventure race MOMAR
Een overzicht van alle voorjaarsschoenen voor met name trailrunning. De moeite waard om in een vrij moment even on line door te bladeren.
Martine

17:24 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Gear | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-03-09

Björkliden Arctic Mountain Marathon

Björkliden Arctic Mountain Marathon is een 2-daagse mountain running event die in de bergen van Zweedse Lapland plaats vindt. De finish is in  Björkliden. Er zijn verschillende afstanden van 30,50 tot 70 km. De datum is 14 en 15 augustus.
Zou een mooie training zijn voor de CCC. Meer info vindt je hier.

09:34 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Trailrunning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-03-09

Trainen als begin van het seizoen

Als je in het donker aankomt in een dorp van niets en je ziet wat mannen, fietsen en skates op een parkeerplek waar je normaal niet zou zijn. Dan weet je dat je goed zit. Dan ben je gearriveerd aan het startpunt van een Malheur Ultrasport training. Vrijdagnacht vertrokken we om 23.30 met de skates. Er volgde een tochtje van 12 km op een voor België mooi fietspad. Hierna een trailrun van 20 km om weer op de plek aan te komen waar we de skates hadden verstopt. Daarna weer retour 12 km op de skates waarna het tijd was voor een heerlijk Malheur biertje. Na een herstelslaapje van 3 uur begon de dag met een loop van 12 km, hierna 20 km kajakken om af te sluiten met 30 km mountainbiken.Dit alles in het mooie gebied van Froidchappele wat uiteraard lekker heuvelachtig is.
Tijdens de nacht en dag hebben we wat videobeelden gemaakt. Het geeft een leuke impressie van wat wij nu uitspoken.


malheur training from martine hofstede on Vimeo

.

18:35 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |