02-04-09

De Marathon afstand

images

Voor de  Malheur Bosmarathon op 6 september ben ik volop het parcours aan het uittekenen om exact 42 km 195 meter te hebben...op een adventure race komt het niet op een kilometertje meer of minder.  Maar bij een marathon ligt  10 meter verschil waarschijnlijk al gevoelig.   Maar vanwaar  deze afstand ?  Ik dacht altijd de afstand tussen de Griekse steden Marathon en Athene...maar het blijkt anders te zijn.

In augustus van het jaar 490 voor Christus vochten Perzische soldaten en het Atheense leger een historisch geworden veldslag uit bij het plaatsje Marathon. Na de veldslag spoedde zich een koerier naar Athene om het nieuws van de Griekse overwinning aan de stedelingen te melden. Deze ijlbode, Filippides, stortte na het uitbrengen van de woorden “verheug u, we hebben gewonnen” dood ter aarde.
Dit verhaal (er zijn ook varianten waarin de koerier terugrende naar marathon en volgens geschiedschrijver Herodotes rende de bode zelfs naar Sparta, niet minder dan 246 kilometer) ligt ten grondslag aan het koningsnummer uit de hedendaagse sport: de marathon.
M.a.w. de afstand van de marathon, 42 kilometer en 195 meter, zou moeten overeenkomen met de afstand tussen Marathon en Athene. Maar wie echter de moeite neemt om de afstand tussen de twee plaatsen op te zoeken met een routeplanner (invoer: “Marathonas”) komt niet verder dan een weinig indrukwekkende 39 kilometer en 790 meter. Bijna 2,5 kilometer te kort.
Toegegeven, dat lijkt niet veel, maar zelfs voor de snelste renners scheelt het toch nog een dikke zeven minuten. Of preciezer: als de marathon 39,790 kilometer was, zou het wereldrecord al sinds 1985 onder de magische grens van twee uur liggen.
Hoe zit het dan wel? Bij de invoering van de moderne Olympische Spelen in 1896 stond de marathon als afstand voor het eerst op het programma. Bij die gelegenheid was de afstand precies veertig kilometer – vrij nauwkeurig de werkelijke afstand tussen de twee steden. Pas in 1908, bij de spelen in Londen, werd voor het eerst de huidige afstand gelopen: van Windsor Castle tot precies voor de koninklijke tribune in het White Stadium.
Tijdens deze race kwam de Italiaanse loper Dorando Pietri als eerste het stadion binnen. Aan uitputting ten prooi rende hij de verkeerde kant op en zakte vervolgens, historisch helemaal verantwoord, bewusteloos in elkaar. Artsen en verzorgers droegen hem vervolgens over de finishlijn – waarna hij werd gediskwalificeerd.

Ik weet niet of onze  bosmarathon dit historisch feit zal kunnen laten vervangen door "de afstand om een gratis Malheur te drinken" ?  Maar laat het dan minstens een motivatie zijn ! 

06:45 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Bosmarathon | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

over pietri heb ik een verhaal geschreven, dat kun je hier lezen;
http://runtodream.web-log.nl/runtodream/2007/07/dorando_pietri.html#comments

Gepost door: martine | 02-04-09

Diskwalificatie? Dus geen sherpa's om me over de finish te dragen? Vanaf km 15 graag... Streng hoor, die marathonregels..

Gepost door: Harm | 02-04-09

http://runtodream.web-log.nl/runtodream/2008/04/de-maar-van-de.html
hier kun je lezen hoe men de afstand meet en we dus allemaal te lang lopen.

Gepost door: martine | 02-04-09

De commentaren zijn gesloten.