24-04-09

Een VO2Max test

1 Mei ga ik een VO2Max test doen bij de Nike Running Club. Een test die ik nog nooit gedaan heb en daarom wel leuk is om eens cijfers te zien. Verder is het wel interessant wat nu mijn maximale hartslag is omdat ik meestal in hartslagzones train. Ooit heb ik dat via een testje gemeten en kwam ik tot 190 slagen per minuut. Maar wat is nu een VO2Max test?

VO2max staat voor maximale zuurstofopname en geldt als dé maat voor conditie.
De maximale zuurstofopname vermogen bepaalt hoeveel zuurstof iemand tijdens een maximale inspanning kan benutten.
Hoe hoger dit is, hoe beter de zuurstofvoorziening naar de spieren is. Maar ook geldt, hoe hoger de O2 voorziening is hoe lager het energieverbruik zal zijn. 
Het is hierbij afhankelijk van de capaciteit van het hart om zuurstofrijk bloed naar onze spieren te pompen, maar ook van de efficiëntie van onze spieren om deze zuurstof te onttrekken en te gebruiken. De eenheid van VO2 max wordt gemeten in milliliters zuurstof per kilogram lichaamsgewicht per minuut [ml/kg/min]. Over het algemeen genomen geldt, dat hoe hoger deze waarde, des  te hoger je prestaties zullen zijn.

Een VO max Test geeft ons informatie over belangrijke inspanningsfysiologische waarden zoals de maximale zuurstofopname, het omslagpunt, de verhouding tussen koolhydraten en vetten als brandstof in de energievoorziening en maximale hartslag (HFmax). Bovendien kunnen we op basis van de testresultaten de individuele trainingszones bepalen, die je als sporter direct kan gebruiken in je trainingsprogramma.

Voor de inspanningstest meet men gewicht en de huidplooien op om het vetpercentage en de vetvrije massa te kunnen bepalen. Dit heeft namelijk invloed op de uitslag.
De test wordt op een op een loopband of fietsergometer gedaan.
Uiteraard is het voor hardlopers beter om die test ook daadwerkelijk op een hardloopband te doen.
Tijdens de test ademt de sporter door een masker dat via twee kleine kabeltjes is verbonden aan de meetapparatuur. Michel Butter zei laatst bij zijn VO2Max dat hij op Hannibal leek, en zo ziet het er ook wel uit.
Na een warming-up neemt de loopsnelheid in kleine stapjes toe, (meestal met 0.5 km p/u) tot maximale inspanning wordt bereikt.

De test geeft twee waarden voor de VO2 max: een absolute en een relatieve waarde.
De absolute waarde is de totale hoeveelheid zuurstof per liter per minuut die op het zwaarste punt van de inspanning werd geregistreerd. Deze waarde bedraagt voor vrouwen tussen de 2,5 (niet getraind) en 4,5 liter/minuut (goed getraind).
Bij mannen ligt de waarde voor ongetrainden op 3 liter/minuut en goed getrainden bereiken waarden van 6 liter/minuut en meer.
Bij de relatieve VO2 max wordt rekening gehouden met het lichaamsgewicht. Een lichtgewicht loper zal niet de absolute VO2 max van een zware loper kunnen halen. Vrouwen die niet getraind zijn hebben een relative VO2 max van 26-42 waar de getrainden waarden tot boven de 60 realiseren. (mannen als Ullrich en Armstrong zaten zelfs rond de 85)

De VO2 max kan beïnvloed worden door drie factoren: de hoogte, de leeftijd en het geslacht. De ijlere lucht op grote hoogte (>2000m) veroorzaakt een daling van 5 tot 7% van de VO2 max. De beste fysische prestaties kunnen geleverd worden rond de 30 jaar. De VO2 max vermindert met 30% wanneer een sporter de leeftijd van 65 bereikt. Na de 40 jaar daalt de VO2 max het sterkst. Toch is deze daling heel variabel en kan ze voor een groot gedeelte tegen gehouden worden door training. Intensieve training kan de VO2max tot 20% beïnvloeden.
Over het algemeen hebben vrouwen een lagere VO2 max dan mannen ( 15-30% lager).
Erfelijkheid speelt voor 20% tot 30% een rol in de VO2max en als het vetpercentage toeneemt vermindert de VO2max.

Martine

12:13 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Medisch | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.