04-07-09

Een drama bij de Grand Raid du Mercantour

14 dagen geleden werd in Frankrijk de 5de editie van The Grand Raid du Mercantour gelopen. Een ultratrail van 82 km en 6600 hoogtemeters in de Alpes Maritime.
Helaas is het daar volledig mis gegaan. Het weer sloeg onverwachts om en er stak een storm op met hagel, sneeuw, mist en een wind van 120 km per uur.
Vrij snel heeft de organisatie de wedstrijd gestopt (om 0.30 uur uur) bij het check point Madone De Fenestre. Maar helaas waren er al een paar lopers voorbij dit punt.
Het trieste resultaat is dat er 3 lopers zijn overleden. 
Men denkt dat de lopers zijn gevallen, buiten bewustzijn zijn geraakt en overleden zijn aan onderkoeling. De lichamen werden 150 meter van de trail gevonden en lagen binnen 10 meter van elkaar, 5 km van de finishlijn. Ze droegen en korte broek, t-shirt en een windbreaker.
Uiteraard laait direct de discussie op in hoeverre een organisatie de deelnemers verplicht materiaal kan opleggen. In deze wedstrijd was het verplicht om 2 liter water en eten bij je te hebben. Verder was een warmtedeken ook verplicht.
De organisatie checkt je spullen niet want daar ligt ook een verantwoording van de loper.

Deze wedstrijd heeft veel overeen met de Ultratrail the North Face CCC 98km waar wij aan mee ga doen. Uiteraard heb ik al een lijstje van verplicht materiaal maar ook extra materiaal die ik mee ga nemen voor mijn eigen veiligheid.
Ik draag liever 2 kg meer op mijn rug met bv een thermo-shirt en muts extra dan dat ik in een situatie als hierboven terecht kom. Niet dat het mij de garantie geeft om te overleven in zo`n situatie maar ik kan hem wel vergroten.
Familieleden gaan de organisatie aanklagen omdat zij vinden dat ze nalatig geweest zijn.
De vraag is of dat terecht is. Waar ligt wie zijn verantwoording als je aan zulke extreme evenementen mee gaat doen??

Een overzicht van de bronnen ed vind je op de site van sleepmonsters.
Overigens gebeurde er verleden jaar rond deze tijd ook zo`n drama op een 16 km loop de Zugspitze op.

15:14 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Malheur bosmarathon Zag zonet dat jullie een eigen marathon organiseren ... bij deze zal ik dus deelnemen!

Gepost door: Koen | 09-07-09

De commentaren zijn gesloten.