30-07-09

Terug naar Viroinval...

Vandaag (30/07/20009) terug naar Viroinval geweest, de uitvalbasis voor de voorbije twee Raid XLs, en het voelde een beetje als thuiskomen.

De bedoeling was tweevoudig: ten eerste wou ik nog eens een laatste ultralange training doen als voorbereiding op de CCC (zie elders in deze blog), en ten tweede ging ik nog wat nieuwe vaste knijpers zoeken voor de Malheur (Trail  du Viroinvalloise) van ergens volgend jaar..

In het eerste doel ben ik zeker geslaagd... een hele dag op pad geweest, en naar schatting een 70-tal kilometers gelopen. Want je weet wel op welke wandelingen de vaste knijpers staan, maar niet waar ze op die wandeling staan. Dus om één punt op de kaart te vinden, moet je dikwijls 7-8 km lopen. Maar het is een prachtige omgeving, het weer was perfect (niet te warm, beetje wind, zonnetje...), gewoon genieten. Zo simpel kan lopen zijn. Onze franstalige vrienden noemen dit "Courir pour le plaisir".

Ook het tweede doel is goed gelukt. In totaal nog 8 nieuwe vaste knijpers gevonden (en vreemd genoeg ook 3 vaste knijpers gemist). Leuk is zeker dat de vaste knijpers langsheen heel de vallei liggen, zodat we op de Trail du Viroinvalloise de hele vallei (en omliggende dorpen) zullen doorkruisen. Het wordt een zware, maar prachtige uitdaging...

Wat oriëntatie betreft, wordt het makkelijker dan een adventure race, omdat alle knijpers op een wandeling liggen (met duidelijke merktekens). Maar het probleem is dat voor zover ik kan nagaan, wandelingen alleen in wijzerzin aangeduid zijn, en dat het dus niet zo eenvoudig gaat zijn om alle CPs snel en eenvoudig te vinden. Maar het is een spelletje, dus moeten we gewoon een dagje spelen, zeker.

Hoe en wanneer we de verdere informatie over de Trail du Viroinvalloise zullen meedelen, zullen wim en ik nog wel uitvoerig bespreken op weg naar Chamonix, en in de eerste 5 km van de CCC (daarna demareert Wim, zeker weten). Maar voor wie zin heeft in een nieuwe uitdaging, in een dagje buiten spelen van het puurste kaliber, begint deze winter best te lopen, want het wordt een mooie, maar zware en lange dag.

Toedeloe,

Roel

 

 

22:41 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Op weg naar de CCC The North Face Ultratrail

28 augustus zullen Malheur Ultrasport teamleden Roel, Wim en Nico en Martine meedoen aan de 4de editie van The North Face Ultra-Trail Du Mont Blanc CCC, een 98 km trail.
De race start in Courmayeur, Italië. Via Champex kom je uiteindelijk uit in Chamonix en dat betekent dat je 3 landen doorkruist namelijk Italië, Zwitserland en Frankrijk.
De weg die je volgt is het merendeel het bekende internationale wandelpad “Grande Randonnée du Tour du Mont-Blanc (GR TMB)”. Onderweg kom je aardig wat bergen tegen die totaal zorgen voor 5500 hoogtemeters. Over de route zal ik later nog een blog wijden.
De tijd die je hebt is 26 uur. Met die verstanden dat er steeds sluitingstijden zijn bij de posten. Haal je die niet wordt je dus uit de wedstrijd gehaald. De start is om 10 uur en dus zal ik heel de nacht aan het lopen zijn.
Het principe van de wedstrijd is semi-self sufficiency. Er zijn onderweg 10 posten met drinken en/of eten en de rest moet je dus zelf meenemen. Dat geldt ook voor kleding en ander materiaal. Zo heeft men een opgelegde lijst van materiaal gemaakt. Wordt je gecontroleerd en heb je dit niet bij je dan kan men je uit de wedstrijd halen.
Zo moet je rugzak bij de start en het vertrek van de posten minimaal 2 kg wegen. Daarvan moet 1 kg/liter water zijn. Maar ook moet je een bidon of een beker bij je hebben zodat men niet de troep van bekertjes heeft maar iedere loper zijn eigen beker heeft. Een goed initiatief.

Afgelopen week heb ik de site uitgebreid gelezen. Uiteraard heb ik dat al vaker gedaan maar nu het dichter bij komt leest het toch weer anders.
Zo las ik dat de eerste dame verleden jaar na 14 uur en 33 minuten binnenkwam. De derde vrouw na 16 uur en 44 minuten. De eerste man na 12.26 uur.
Er waren in 2008 2033 lopers gestart waarvan er 1318 de finish hebben gehaald.
Die cijfers zeggen genoeg over de zwaarte van de wedstrijd.
Dat er hard getraind wordt is wel duidelijk. Ik ben net terug uit Spanje na een 250 km week. Wim heeft vele km`s gemaakt tijdens zijn verlof, Roel gaat Italie nog hardlopend onveilig maken binnenkort en Nico probeert tussen de verbouwingsperikelen km`s te maken.
Voorzichtig begint de wedstrijd in ons systeem neer te dalen en in het bloed te kruipen. Steeds gaat je bloed een beetje sneller stromen en weet je waarvoor je aan het trainen bent. Nog 27 dagen.......

11:42 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Trailrunning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-07-09

Al Andalus, het verslag

Het hele race verslag van de Al Andalus Ultra Trail kun je hier lezen.
Voorlopig doe ik het nog even goed op een hoog endorfine gehalte en eet ik mij een ongans heel de dag.
Martine

16:33 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Trailrunning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-07-09

Al Andalusia Ultra Trail

Terwijl veel mensen de zon opzoeken om te zonnen heb ik dat afgelopen week gedaan om hard te lopen.
Al Andalus Ultra Trail in Spanje. 250 km in 5 dagen door de bergen van Andalusia bij temperaturen van boven de 40 graden. Het was een ware reis. Maar het is gelukt. Het leverde een 17 plaats op in het algemeen klassement en een derde plaats bij de vrouwen. 40 % van de lopers viel uit.
Hieronder een foto impressie in een video.
Het heeft mij een enorme boost en zelfvertrouwen gegeven dat ik die CCC 98 km zo maar zou kunnen uitlopen.
Martine

Al Andalus Ultratrail 2009, Spain from martine hofstede on Vimeo.

15:58 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Trailrunning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-07-09

Het Noorden kwijt

kat

09:00 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Orientation | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-07-09

Een drama bij de Grand Raid du Mercantour

14 dagen geleden werd in Frankrijk de 5de editie van The Grand Raid du Mercantour gelopen. Een ultratrail van 82 km en 6600 hoogtemeters in de Alpes Maritime.
Helaas is het daar volledig mis gegaan. Het weer sloeg onverwachts om en er stak een storm op met hagel, sneeuw, mist en een wind van 120 km per uur.
Vrij snel heeft de organisatie de wedstrijd gestopt (om 0.30 uur uur) bij het check point Madone De Fenestre. Maar helaas waren er al een paar lopers voorbij dit punt.
Het trieste resultaat is dat er 3 lopers zijn overleden. 
Men denkt dat de lopers zijn gevallen, buiten bewustzijn zijn geraakt en overleden zijn aan onderkoeling. De lichamen werden 150 meter van de trail gevonden en lagen binnen 10 meter van elkaar, 5 km van de finishlijn. Ze droegen en korte broek, t-shirt en een windbreaker.
Uiteraard laait direct de discussie op in hoeverre een organisatie de deelnemers verplicht materiaal kan opleggen. In deze wedstrijd was het verplicht om 2 liter water en eten bij je te hebben. Verder was een warmtedeken ook verplicht.
De organisatie checkt je spullen niet want daar ligt ook een verantwoording van de loper.

Deze wedstrijd heeft veel overeen met de Ultratrail the North Face CCC 98km waar wij aan mee ga doen. Uiteraard heb ik al een lijstje van verplicht materiaal maar ook extra materiaal die ik mee ga nemen voor mijn eigen veiligheid.
Ik draag liever 2 kg meer op mijn rug met bv een thermo-shirt en muts extra dan dat ik in een situatie als hierboven terecht kom. Niet dat het mij de garantie geeft om te overleven in zo`n situatie maar ik kan hem wel vergroten.
Familieleden gaan de organisatie aanklagen omdat zij vinden dat ze nalatig geweest zijn.
De vraag is of dat terecht is. Waar ligt wie zijn verantwoording als je aan zulke extreme evenementen mee gaat doen??

Een overzicht van de bronnen ed vind je op de site van sleepmonsters.
Overigens gebeurde er verleden jaar rond deze tijd ook zo`n drama op een 16 km loop de Zugspitze op.

15:14 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |