12-08-09

Je cours, donc je suis

Le-chemin-de-la-liberte
Komende zondag is er op de Franse zender Arte een film avond onder  het thema “je cours, don je suis” (ik loop,  dus ik ben).  Op het programma staan drie “hardloopfilms”.  De avond begint met “Le Chemin de la liberté” (de weg van de vrijheid).  Een film over drie  Australische meisjes tussen 8 en 14 jaar die van hun moeder weg getrokken worden en naar een desolaat kamp worden gestuurd.  De meisjes besluiten om te vluchten en terug naar hun moeder te lopen…een  tocht van 2.400 km door de woestijn en bergen staat hen te wachten.

De tweede film “Souffrir pour être heureux” (lijden om gelukkig te zijn) is een reportage over de Marathon des Sables, een autonome  etappe loop door de woestijn van Marokka over 250 km.     

De avond wordt afgesloten  met “Oscar Pitorius, l’athlète sans jambes”.  Een reportage over  een atleet  zonder benen maar met twee prothesen die er van droomt de Olympische spelen van Peking mee te doen. Maar , de internationale atletiekfederatie IAAF heeft Oscar Pistorius uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen van Peking. Zijn prothesen geven de Zuid-Afrikaanse atleet een duidelijk voordeel, zo oordeelde de IAAF. Twee keer werd de beslissing uitgesteld, maar uiteindelijk noemde het uitvoerend orgaan van de federatie de verende ‘Cheetah-blades’ aan zijn prothesen een technisch hulpmiddel. Pistorius, ook bekend als de Bladerunner doet al drie jaar mee met reguliere competities. Nu mag hij aan geen enkele reguliere competitie meer meedoen.

Pistorius eindigde vorig jaar als tweede in de nationale Zuid-Afrikaanse kampioenschappen op de vierhonderd meter tegen valide renners. De producent van zijn prothesen, het IJslandse Ossur, liet weten dat de prothesen geen enkel voordeel boven valide atleten geven.

10:37 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Other | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.