16-09-09

Cho Oyu Trilogy Expeditie: een uitdaging van formaat

 

 

4 topatleten van The North Face®: Herve Barmasse, Lizzy Hawker, Simone Moro en Emilio Previtali zijn begonnen aan een multisport expeditie in het Himalayagebergte in Tibet.
Van half september tot eind oktober 2009, zal The North Face® vier van zijn global athletes helpen om hun droom waar te maken: een ambitieuze multidisciplinaire expeditie ondernemen in het Tibetaanse Himalayagebergte.

De expeditie zal bestaan uit skiën op grote hoogte, een afdaling op snowboard vanaf grote hoogte, endurance lopen en mountainbiken. Simone Moro, Emilio Previtali, Herve Barmasse en Lizzy Hawker zullen heel nauw samenwerken om deze gezamenlijke droom te realiseren. Team spirit is een belangrijk ingrediënt voor het slagen van deze expeditie, want het team is zo sterk als de zwakste schakel.
Na een aanpassingsperiode in de Khumbu vallei in Nepal zal het eerste deel van de expeditie eruit bestaan om de berg Cho Oyu te beklimmen op de grens van Nepal en Tibet.
Cho Oyu is met 8201 m, de 6e hoogste berg ter wereld. Simone Moro en Herve Barmasse zullen proberen om de top te bereiken door een nieuwe route uit te stippelen op de moeilijke zuid-west georiënteerde flank van Cho Oyu.
Het vinden van een nieuwe route, vormt één van de grootste uitdagingen die hen te wachten staat.
Emilio Previtali en Lizzy Hawker op hun beurt zullen trachten de top te bereiken via de weg die reeds gebruikt werd aan de noordzijde van de berg. De ‘normale’ route op Cho Oyu werd voor de eerste keer in 1954 beklommen en is technisch gezien één van de gemakkelijkste beklimmingen van de berg. Door de hoogteverschillen mag men deze beklimming toch niet onderschatten.
In een tweede fase van de expeditie zal Emilio proberen om Cho Oyu op zijn snowboard af te dalen in een directe lijn, wat niemand hem ooit voordeed. De uiteindelijke keuze van zijn weg zal afhangen van de sneeuw, de weersomstandigheden, maar ook van Emilio’s fysieke conditie en de conditie van zijn teamgenoten.
In de laatste fase van de expeditie zullen de atleten op eigen krachten terugkeren naar Kathmandu. Simone Moro en Lizzy Hawker zullen dit al lopend doen, terwijl Emilio Previtali en Herve Barmasse voor mountainbikes kiezen. De tocht van het basiskamp van Cho Oyu naar Kathmandu te voet of met de fiets zal op zich een uitdaging vormen. Het team moet 450 kilometer afleggen over Tibetaanse passen, om de Friendship brug over de Tibetaans/Nepalese grens te bereiken.
Nadien duiken ze de vallei van Kathmandu in. Nadat ze in het eerste deel van de expeditie Cho Oyu beklommen hebben, zal deze tocht naar Kathmandu een fysieke en mentale uithoudingstest zijn. De gehele expeditie zal voor elke atleet een uitdaging vormen. Ze zullen hun grenzen zowel op fysiek als op mentaal vlak moeten verleggen. Het gaat hem hier niet om persoonlijk succes, de reis en de ervaring is belangrijker dat het eindpunt.
Er zullen zeer regelmatig updates zijn op http://thenorthface.com/trilogyexpedition, die vanaf 1 september 2009 online is.

15:16 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.