26-10-10

AR World championship Tasmania 2011?

Dromen wil je uit laten komen. Een droom van ons Ultrasport team is meedoen aan het Wereld kampioenschap adventure racen in Tasmanië 2011.
Oktober 2011 lijkt nog ver weg maar 1 jaar op voorhand moet je al veel doen en vooral beslissen. Zo hebben wij al besloten dat we graag mee willen doen, er voor 200 % voor gaan ondanks dat het een heel heftig trainingsjaar zal worden en het ons geld gaat kosten.
Maar alles begint met inschrijven en mee mogen doen.
Volgende week maandag begint de inschrijving. Er mogen 70 teams meedoen en men verwacht dat het binnen een dag vol zal zijn.
Een race op Tasmanië is bijzonder, racen in een verlaten gebied waar 70 % beschermd natuur gebied is wil iedere adventure racer wel. Zelfs 5 dagen non stop.
Dat maakt ons wat onrustig en zenuwachtig.
Maar hoe werkt zo`n inschrijving?
Het is simpel. Men heeft 20 plaatsen voor topteams. Teams die grote wedstrijden hebben gewonnen. Simpel en duidelijk, daar horen wij niet bij.
De volgende 30 plaatsen zijn voor teams die zich kunnen kwalificeren. Dat kun je door bv al eens eerder mee gedaan te hebben aan een grote internationale wedstrijd. Of doordat je media bekendheid kunt geven (denk aan pers, blogs, tv) . Maar ook doordat je uit een land komt die weinig of geen deelnemers heeft.
Deze plaatsen zijn dus interessant voor ons. Nico en Wim hebben verleden jaar meegedaan aan het WK in Portugal. We hebben via onze blogs media aandacht. We doen mee namens België en zullen ws het enige team van België zijn.
Deze punten pleitten dus voor ons. Maar ja, als er veel teams zijn die aan dezelfde eisen voldoen kan het nog wel eens heel spannend gaan worden.
De laatste 20 plaatsen zijn voor alle overige teams die mee willen doen en niet aan die eisen voldoen.
1 November is de eerste fase en mogen de eerste 50 teams zich inschrijven. 1 December gaan de laatste 20 plaatsen weg.
We gaan ons best doen om onszelf goed te verkopen op 1 november en houden ondertussen our fingers crossed!

00:13 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-10-10

Veluwe Classic 2010 in beeld

1.5 week na de Veluwe Classic zijn er aardig wat foto`s on line. Met dank aan Harm, Monique en Joris Schaap heb ik een filmpje in elkaar geknutseld. Dat was gelijk een uitprobeersel voor het film programma ProShow Gold. Vandaar de balk onder in de video.
Martine

13:20 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-10-10

De X BionicVeluwe Classic gewonnen `in the mix`

Het gekke aan adventure racen is dat je nooit weet of je op kop loopt, derde of misschien wel de laatste bent.
Ja, je kunt onderweg constateren dat je een van de late teams bent die een wisselplek verlaat. Maar ook dat zegt niets. Jij kunt alle controlepunten afprikken en een ander team slaat er een aantal over maar kan dus eerder finishen.
Maar bij adventure racen gaat het om de meest behaalde cp`s en eventueel behaalde bonuspunten. Meer cp`s zijn immers meer km`s. Als je dat allemaal doet binnen de tijdslimiet tellen de cp`s eerst, daarna de bp`s en dan de tijd.
Ons doel was om alle cp`s te vinden en kijken of we nog een paar bonuspunten konden knippen zonder de tijd te overschrijden.


Om 4 uur zaterdagochtend gingen we weg voor de derde editie van de Veluweclassic.
De proloog was binnen het terrein van de Universiteit van Wageningen. Oriënteren met een kaart waar de punten al ingetekend waren. Je kreeg 2 kaarten en het team mocht opgesplitst worden. Maar aangezien ik niet zo goed ben in oriënteren en al helemaal niet in het donker besloten we om samen te lopen. Het scheelde niet heel veel tijd. Wel sprong ik na 10 minuten al in een sloot. Ach, hoef je je ook geen zorgen meer te maken dat je voeten droog blijven.
Hierna volgde een fiets etappe, Coördinaten intekenen en scheuren met de mtb. We hadden de goed de vaart in. Zo`n vaart dat Francis het hek niet zag in het donker, bovenop zijn rem stond, op zijn plaat ging en ik erop en erover heen vloog. Gelukkig geen schade.
Zo`n gang dat we vergaten een cp af te prikken in het bos. Weer terug, balen maar het is niet anders.
De volgende etappe was in de kajak. Een prachtig deel. De nevel over het water, langzaam werd het licht en zag je de bloedrode zon opkomen. Bijna romantisch zo met Francis in de kajak. Maar we hadden anderen doelen, zoals een extra bonuspunt ophalen.
Hierna fiets weer uit de kajak en als special task mochten we een stukje oriënteren met een zandzak op de nek. Wel aardig dat hij voor de mix teams iets lichter was, maar toch nog zwaar om mee te rennen kan ik verklappen.
Hierna volgde de volgende fietsetappe. Hier hebben we nog 2 bonuspunten geprikt. Daarna volgde de eerste serieuze oriëntatieloop op het recreatieterrein bij Kwintelooijen. Daar waren we vrij snel de weg kwijt. Te veel paden en we wisten niet meer waar we waren op de kaart. Na 2 km dwalen wisten we weer we waren. Hierna oriënteerde Francis ons feilloos naar de cp`s. Wel moesten we opschieten want om 11.30 moest je terug zijn. 5 minuten te laat is een punt inleveren. 5 minuten voor de deadline kwamen we aan stuiven.
Tijdens het intekenen van de volgende punten konden we even bijkomen en wat eten naar binnen werken. Hierna volgde een langere fietsetappe waarbij we onderweg nog moesten boogschieten. Gelukkig raakte Francis het doel wat ons een strafrondje rennen scheelden. Wel vroeg Francis zich af waar toch het verhaal vandaag kwam dat NL vlak was, daar was namelijk weinig van te merken.

 


We besloten om ook hier bonuspunten mee te nemen en maakte dus wat extra km`s.
Bij het wisselpunt volgde het zware deel. Mijn benen waren behoorlijk leeg. We moesten een oriëntatie loop doen en het voelde of er lood in mijn benen zat. Maar ook dat overleefde we. Hierna een Run, bike. Dus de een loopt, de ander fiets, gooit de fiets neer en rent verder. De loper die bij de fiets komt pakt de fiets en doet hetzelfde.
We besloten tijdsgewijs geen bonuspunten te prikken maar hadden nog steeds alle cp`s. Hierna weer op de mtb om daarna de laatste oriëntatieloop over de Ginkelse heide te doen. Man oh man wat was dat zwaar. Veel los zand en doordat we besloten om daar 1 bonuspunt te prikken moesten we alles uit de kast halen om voor de deadline van 18.45 terug te zijn. Dat lukte, we hadden nog 30 seconden over. Ik was kapot. Ik was blij dat ik even kon liggen om de coördinaten op te lezen zodat Francis ze in kon tekenen.
Nog 1 etappe, op de mtb. Daar hadden we genoeg tijd voor. Dachten we....
We raakten bij de laatste cp de weg kwijt. Uiteindelijk vonden we de weg maar werd de tijdsdruk wederom erg hoog. Echt vol gas zijn we naar de finish gereden. Bijna met gevaar voor eigen leven (stoplichten enzo) maar werkelijk 1 minuut voor de deadline kwamen we binnen. Totaal gesloopt.
Maar er was nog een bonus. Er stond een grote kraan met een touwnet en ladders, 25 meter hoog. Per persoon 1 punt als je naar boven gaat. Wat voor keuze heb je dan?
Geen en gezekerd klom ik omhoog. Allemachtig was wat dat zwaar. De kracht was uit mijn benen en armen en die moest ik juist gebruiken. Maar die laatste punten zouden we ook pakken. Ik heb me niet gerealiseerd hoe hoog 25 meter dan is!
Francis en ik waren tevreden. Goed geraced, alle cp`s geknipt en wat bonuspunten gepakt.
Geen tijdstraf en alle tijd maximaal gebruikt. We hadden geen idee hoe we het in het klassement hadden gedaan. Er waren aardig wat mix /vrouwen teams en we waren sterke teams tegen gekomen.
Afwachten dus. Het begon met de mixed teams Nederlands Kampioenschap. Daar deden wij niet aan mee als Belgisch team. Hierna kwam het overall klassement mix. Daar werd het eerste Nederlandse team derde...
Dat betekende dat er 2 teams met een andere nationaliteit 1 en 2 werden. Toen wist ik dat we in de prijzen zaten.
Het werd mooier dan we gedacht hadden, we werden eerste in het mix-klassement Overall. In het algemeen klassement werden we 15 de.
Wat een mooi begin van ons trainingsjaar op weg naar het WK in Tasmanie eind 2011!! Wim en Nico haalden voor de organisatie de cp`s op en fietsten 120 km en liepen 20 km. Francis en ik hebben volgens de Garmin (die in mijn tas zat) 175 km afgelegd. Daar hebben zeker wel een km of 35 hardlopen in gezeten. Het was een mooie dag, een top organisatie en mooi om te zien dat de maximale teams (44) die mee mochten doen, meededen.

 

Nb; fotos met dank aan Harm/Team X Bionic

11:29 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-10-10

De X-Bionic Veluwe Classic als wedstrijd of als bezemwagen?

 

De X-Bionic Veluwe Classic is een 16-uurs non-stop Adventure Race.
Aankomende zaterdag om 4 uur wordt deze race voor de derde keer georganiseerd door het X-Bionic Adventure Race Team.
De totale afstand is ca. 150 km, maar de route is op voorhand volledig onbekend voor de deelnemers. Met behulp van kaarten (door de organisatie verstrekt) en kompas bepalen de teams zelf de snelste route tussen de wisselpunten (WP’s), waarbij ze onderweg ook nog eens zoveel mogelijk controlepunten (CP’s) proberen te bezoeken.
Deze zijn niet verstopt, maar je moet wél goed kaart kunnen lezen om er te komen.
In 2010 is aan de Veluwe Classic de titelstrijd om het Nederlands Kampioenschap Adventure Racen gekoppeld.
En er gaat keihard gestreden worden om het bronzen hert; hét symbool van de overwinning bij de Veluwe Classic.
Onderdelen en afstanden:
- (hard)lopen: ca 30 km
- fietsen: ca 90 km
- kanoën: ca 15 km
- run-bike: ca 15 km
- special tasks

Uiteraard willen wij met ons Malheur Ultrasport Team meedoen maar we waren wat laat met inschrijven. Bovendien hebben Wim en Nico niet echt de drang om te racen ivm weer op niveau komen na blessure.
Maar Francis en ik wilden wel graag als team meedoen. Dus kwam het plan dat wij zouden racen en Nico en Wim het als training zouden gebruiken en gelijk de organisatie wilden helpen. Zij halen de CP`s op als de teams er voorbij zijn.
Nu is het zo dat er maar 44 teams mogen meedoen en dat aantal is gehaald.
Francis en ik stonden gisteren nog tweede op de reservelijst.Vandaag als eerste.
Dus als er op het laatst nog 1 team afhaakt racen wij mee in de Veluwe classis.
Zo niet dan gaan we met Wim en Nico mee als bezemwagen en maken we er een mooi trainingsdagje van.
Overigens zullen wij als we mee kunnen doen niet meedoen aan het Nederlands Kampioenschap want je moet beide de NL nationaliteit hebben.
Francis is nog steeds een Belg.
Martine

22:15 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |