22-12-10

Planning 2011

De basisconditie is er zeker en vast al...dat heeft Olne-Spa-Olne (64 km trailrun) enkele weken geleden bewezen. Maar na de feestdagen wordt het tijd om gericht te beginnen trainen voor het WK (november 2011).  Gericht trainen betekent niet enkel meer en langer trainen maar ook specifieke vaardigheden trainen (gps, touwtechnieken, kayakken op zee met o.a. boten legen op volle zee,...) mentale trainingen, teamtrainingen, wedstrijden,...

Het lopen zit bij iedereen goed maar het mountainbiken is voorlopig ons zwakke broertje...dus de klassieke zondagochtend looptraining zal vervangen worden door lange mountainbike tochten al dan niet gecombineerd met nog wat loopkilometers.  Vanaf de lente zullen we ook wekelijks proberen te kayakken en geregeld wat lengtes  trekken in het zwembad.   Voor zover we weten is er geen inline skaten...dus jammergenoeg mogen we de skates nog in onze gearbox van Portugal laten zitten. 

Gezien we niet echt dicht bij elkaar wonen trainen we vooral individueel maar toch voorzien we minstens één maal per maand samen te trainen  of samen aan een wedstrijd deel te nemen.  Rechts zie je onze trainings- en  wedstrijdkalender.  Enkele blikvangers zijn de  Eco Trail in Parijs ( 80 km trail run met aankomst op de Eiffeltoren), The Harz (een 48 uren adventure race) en onze kust training begin juli.  Hier zouden we  's avonds in Knokke willen starten en de Belgische kust aflopen tot in de Panne om daar vervolgens terug te kayakken naar Knokke.  Ik schat hierbij dat dit 10 uur lopen wordt en 12 uur varen...vooral dit laatste wordt zwaar.  Niet enkel fysisch maar vooral mentaal.

Op 12 maart organiseren we ook een nachtelijke oriëntatietocht om wat centen te verzamelen want ondanks dat we waarschijnlijk meer uren zullen trainen dan prof voetballers moeten we alles zelf bekostigen.  Daarom voorzien we binnenkort ook bandana's te verkopen en is Martine er al volop in geslaagd  om heel wat produkten en kledij gesponsord te krijgen.

Hou eveneens onze facebook pagina in het oog voor updates.

09:47 Gepost door Belgium Adventure Race Team in ARWC 2011 | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

21-12-10

Compressiekousen, een hype of zinvol?

De hardloper met compressiekousen is ondertussen al helemaal ingeburgerd. Liep je 2 jaar geleden nog als een van de weinige met die kousen en keek iedereen je bevreemd aan. Nu val je bijna op als je ze niet aan hebt.
En dat terwijl er nog steeds niet heel veel onderzoeken verschenen zijn of het nu zinvol is of niet.
Reden voor The Running Times een artikel te wijden aan dit fenomeen.
De moeite waard om te lezen. Dat kun je hier doen.
De laatste studie die men deze zomer heeft gedaan laat zien dat er tijdens het hardlopen geen enkele aanwijzing is dat de kousen iets doen.
Deze studie heeft alleen onderzoek gedaan naar het hardlopen met de compressiekousen, niet naar herstel.
Er zijn nog wat kleine studies gedaan waar men een lichte verbetering zag tijdens het hardlopen.
Wat opvallend was in deze laatste studie is dat lopers die denken dat ze beter gaan lopen door de kousen dat ook deden.
Kortom, ook dit lijkt tussen de oren te zitten.
De studies die gedaan zijn mbt herstel zijn optimistischer. Dus de kousen aan na een inspanning. Daar is wel degelijk een verschil te zien. Het zou minder spierpijn geven en een sneller herstel.
Het hele artikel van The Running Times kun je hier lezen. Er staan veel links in naar de onderzoeken die tot zover gedaan zijn.
Persoonlijk draag ik de kousen na een grote inspanning, gewoon omdat ze comfortabel zitten.
Tijdens een loop draag ik ze eigenlijk nooit. Simpelweg omdat ik het geen gezicht vind.
Bij een blessure wil ik een uitzondering maken, of onder een lange tight.
Eerder heb ik een blog geschreven over de kousen die ik getest heb, dat kun je hier lezen.
Een blog over een onderzoek mbt compressiekousen en militairen kun je hier lezen.

21:31 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Gear, Medisch | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

20-12-10

De UTMB of de HARZ

Soms kan het vreemd lopen. Verleden jaar was ik uitgeloot om mee te doen aan de UTMB. (ik liep daarom de TDS)
Daarna was er nog een kans om via het The North Face Team NL mee te doen maar dat lukte uiteindelijk ook niet. Ik baalde stevig en het plan moest verzet worden naar 2011.
Want als je het ene jaar uitgeloot wordt dan mag je het volgende jaar meedoen indien je de 5 punten bij elkaar hebt gelopen.
Binnenkort begint de inschrijving voor de editie van 2011. Via de organisatie kreeg ik al bericht dat ik een startnummer kan claimen obv de uitloting van verleden jaar.
Maar ja....
2011 zal in het teken staan van de WK Adventure Racen eind oktober. De UTMB past daar niet helemaal in. Daar zijn verschillende redenen voor.
1- we willen met z`n 4en lopen als training voor het WK. Alleen Wim en ik hebben een gegarandeerd startnummer. Nico en Francis gaan de loting in. Kans op afwijzing dus.
2- een 166 km wedstrijd heeft in dat stadium van de training niet een hele grote meerwaarde.
3- Misschien wel de grootste reden, dat weekend is in Duitsland The Harz. Een mooie adventure race van 40 uur (rond de 250 km). Dat is voor ons als team een hele goede training.

Kortom, wel een kleine dilemma. Maar in onderling overleg hebben we uiteindelijk gekozen om toch niet de UTMB te gaan doen maar The Harz.
Het past gewoon super in onze aanloop. Dus blijft de UTMB op het wenslijstje staan en komt vast nog wel ergens. De 5 punten blijven staan dus voor 2012 zijn die in ieder gewaarborgd.
Als alternatief hebben we wel een 100 km trailrun uitgekozen eind juli.
Zo past alles mooi in het trainingsschema en doen we en een prachtige trailrun, en een mooie AR.

22:39 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race, Trailrunning | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-12-10

Het WK adventure racen 2011 gaat echt gebeuren!

Na een aantal spannende dagen omdat er binnen 2 weken al 70 teams online stonden die mee wilden doen met het WK adeventure racen 2011 en wij er niet tussen stonden is het definitieve antwoord daar.
En dat terwijl vanaf 1 december er nog 20 teams zich in zouden mogen schrijven die geen qualificatie punten hebben en de limiet 70 teams is.
WE GAAN MEEDOEN AAN HET WERELDKAMPIOENSCHAP ADVENTURE RACEN 2011 IN TASMANIE!!!!
Hieronder de mail uit Australie!
Congratulations, we have accepted your application to the Adventure Racing World Championships 2011 in Tasmania!. We would love to have your team at the race and think your contributions to the sport of adventure racing and the World Championships worthy of your entry spot.
Thank-you and we look forward to seeing you at the Adventure Racing World Championships 2011,


Onze droom gaat uitkomen!
Zoals verwacht is het animo erg groot. Dat zal met name te maken hebben met de locatie. Voor iedere adventure racer misschien wel een natte droom om 5 dagen non stop te racen in een van de mooiste gebieden van de wereld, Tasmanie!
Er hebben zich wat ik begreep al rond de 60 topteams aangemeld. Daartussen gaan wij, Wim, Nico, Francis en ik ons begeven.
Het gaat het zwaarste trainingsjaar ooit worden.
Maar met zo`n mooi doel voor ogen zien we daar eigenlijk helemaal niet tegen op. Sterker nog, we kijken er naar uit!
Maar ook zijn we druk bezig met sponsoren en materiaal. Het gaat namelijk nogal een organisatie worden qua spullen en geld. Maar de eerste grote sponsering is al binnen!
Ik kan het nog steeds niet helemaal geloven. En ik vind het ook best heel spannend.
De grootste fysieke uitdaging in mijn leven.
Mocht je me in 2011 zoeken dan zit ik ofwel in de kajak, op de mtb, ren,klim of skate ik . Vaak vergezeld door 3 jongens die hetzelfde doen.
Martine

13:39 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Adventure race | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |