02-06-10

RAID XL "kids & parents" 2011

DSC05381


Na alle voor- en nadelen eens tegen over elkaar te zetten in verband met  de late datum waarop het pinksterweekend valt,  hebben we uiteindelijk besloten om de Raid XL traditie-getrouw op het pinksterweekend te behouden.  Namelijk 11 en 12 juni 2011.  Zo hebben zowel de  deelnemers als de organisatie de maandag  als "uitslaapdag".  Wat betreft de examens zijn we van mening dat het voor de  leeftijdscategorie van de wedstrijd niet echt een groot probleem is mits de kids op voorhand of de maandag een extra inspanning leveren.

De lokatie blijft opnieuw de Relais de Verlaine in Treignes, maar  we beloven een  volledig ander  parcours (er bestaat gelukkig meer dan één windstreek) .  Ook hebben we voor dit jaar  het volledige gebouw afgehuurd...inclusief alle docuhes en de gangen waar we zo graag doorliepen...

We zijn helaas wel genoodzaakt om het  inschrijvingsgeld op te trekken tot 150 eur per team gezien we  dit jaar nauwelijks uit de  kosten zijn geraakt.  We hadden ons gebaseerd op de grote Raid XL wat betreft de kosten,  maar domweg over het hoofd  gezien dat er twee warme maaltijden voorzien waren.  Dit was zo een beetje de reden waarom we enkel de kids een T-shirt hebben kunnen aanbieden.

Het  goede nieuws is dat we in 2011 het aantal teams kunnen optrekken tot 50.  Maar ik vrees dat we hiermee nog teams zullen moeten weigeren...daarom wees er  snel bij.  Zie op onze website voor de  inschrijvingscriteria en formaliteiten.

Ook de categoriëen hebben we tot vier beperkt gezien we de leeftijdsgrens hebben opgetrokken tot 7 jaar (basis geboortejaar, maw vanaf het eerste leerjaar i.p.v. 3de kleuterklasje).

Dus hopelijk opnieuw tot volgend jaar !

Muriel & Wim

10:43 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-06-09

Malheur Raid XL : foto's, uitslag, nabeschouwingen en nieuwe plannen

DSC06519
Het zit er weer op.  Alle cp's zijn weggehaald, de  uitslag is verwerkt, de foto's staan op het internet, alle  materiaal is terugbezorgd of weer opgeborgen in mijn garage tot...normaal zou ik volgend jaar zeggen. Maar na 7  edities heb ik besloten om er met pijn in het hart een punt achter te zetten.    Een race organiseren is minstens even zwaar als zelf meedoen...de nachtrust  mindert beetje per beetje  vanaf ongeveer één maand  voor de race om dan het weekend zelf  zo waar  2 nachten niet of nauwelijks te slapen.   Hoe goed je ook alles tijdig probeert voor te bereiden, de weken voor de race duiken er wel her en der  nog problemen op en moeten er  nog duizend en één kleine dingetjes gedaan worden.  Meestal nog in combinatie met een job, een gezin, zelf trainen voor de UTMB en het ARWC, allerlei sociale verplichtingen...ik ga niet beginnen klagen,  want het is natuurlijk mijn eigen keuze en de voldoening die ik er  jaarlijks uithaal is niet te overtreffen.  Ik heb het altijd  met volle overtuiging en met  heel veel plezier georganiseerd.  Ik denk dan ook dat we met deze laatste editie waardig hebben afgesloten.  Roel en mezelf hebben maanden lang de "mooiste" plekjes en paden opgezocht tijdens een tiental verkenningen, de meest uitdagende etappes in elkaar gepuzzeld en enkele leuke special tasks er tussen gegooid.  Het is altijd leuk om een parcours  in elkaar te proberen puzzelen op de flinterdunne grens van  deelnemers laten genieten en afzien. En als ik de reacties mag geloven van de deelnemers zijn we daar gelukkig in gelsaagd.  Ook organisatorisch liep  alles zo goed als gepland en dit dank zij alle vertrouwde medewerkers waar ik voorbije jaren steeds blind kon op rekenen.  Bedankt allen !
Het was ook leuk om te zien hoe het deelnemers veld gegroeid is van een Nederlands onder-onsje naar een mooie mengeling van Belgen en Nederlanders en zelfs geregeld enkele Fransen,  Engelsen, Kroaten,...  dus België heeft na 7 jaar gelukkig ook AR leren kennen en met 4 Belgische teams in de top 5  zelfs getoond dat we geen watjes zijn.  Hopelijk zijn we met  het Malheur team nu niet meer de enige Belgen  op Nederlandse, Franse en zelfs andere internationale  wedstrijden.
Iedereen die me een beetje kent weet dat ik niet kan stilzitten en het niet kan laten dingen te  organiseren ( ADHD heet  dit tegenwoordig).  Zoals de meesten al weten staat er de Malheur Bosmarathon op 6 september op het  programma en werken Roel en mezelf  ook aan een "Ultratrail du Viroinvalloise"... van de "vaste knijpers"  die jullie hebben leren kennen  voorbijee weekend blijken er  nog tientallen van te staan over een parcours van meer dan 100 km.  Dus ideaal voor een lekker lang oriëntatie loopje waarbij we niets hoeven uit te hangen.  Gewoon een avond afspreken in de Relais de Verlaine, start roepen en zien we er na een twaalftal uur het meeste cp's heeft gevonden.  Uiteraard gevolgd door heldhaftige verhalen rond de BBQ en met een Malheur in de hand.
Ik weet het...sommigen zullen de Raid XL missen...een Raid XL kunnen uitdoen stond niet slecht op je  sportieve CV.  Maar maandag lieten mijn twee  zonen  ( 6 en 7 jaar) ook hun ontgoocheling kennen.  Ze wouden toch zo graag eens mee doen met papa's race als ze  18 zouden zijn.  De AR papa's en mama's zullen dit wel herkennen.  Op mijn terugrit van Froidchapelle bleef hun ontgoocheling door mijn hoofd spoken... moet ik nu toch nog 10 edities organiseren of waarom geen Raid XL voor kids ?  Voila, een nieuw ei waar ik weer kan op gaan broeden.   De Raid XL "kids &  parents".  Vanaf de zaterdag  middag tot de zondagmiddag de kinderen samen met hun papa en/of mama een mooi AR parcourtje laten beleven met alle "echte" AR-ingrediënten" : cp's, kayakken, boogschieten, waterdoorsteekjes, MTB, oriëntatieloop, (papa)run & (kid)bike, touwen, skaten,... (uiteraard met een bivak zodat de papa's en de mama's wat kunnen "evalueren" aan de bar).  En zondag een prijsuitreiking met enkel maar winnaars tussen 1 en 14 jaar.  En ik ben ervan overtuigd dat er anderen wel een minstens even mooie en uitdagend alternatief voor de Raid XL voor de papa's en de mama's zullen organiseren...denk maar aan de overige wedstrijden van West European Raid Series,  de NAAC,  de Veluwe Classic, Outdoor Challenge, Terra Incognita, Raid du Compeignoise, AR Zeeland,...

Wim

En ja trouwens,  hier nog de  uitslag.

Master's Race general 
  
1.Salomon Nederland
2.Bergvos Ultrasport Team
3.Malheur Ultrasport Team

Belgium Championship
 
1.Bergvos Ultrasport Team
2.Malheur Ultrasport Team
3.Survival Team West Vlaanderen

Dutch Championship
 
1.Salomon Nederland
2.Team Fast
3.Team AMI Macpac & Icebreaker

Short Track

1.De Mackx
2.Die Hard
3.Dart Merrell Mixed

 

Voor de  volledige uitslag en meer foto's zie www.adventurerace.be

 

 

 

17:07 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

11-05-09

Laatste nieuwsbrief Malheur Raid XL

Op onze website www.adventurerace.be vindt u de laatste nieuwsbrief voor de Malheur Raid XL op 30 en 31 mei.

Zij die nog moeten inschrijven...wees snel want we moeten ons beperken tot 30 teams per race. 
Zij die nog moeten betalen ... wees snel of anderen nemen jullie plaats vanaf 15 mei !

 

16:47 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-05-09

De hoogtemeters...

geolives_tmp_report_01

Nadat ik Roel zijn "finale folder"  heb ontvangen heb ik eens alle punten verbonden met als resultaat een tochtje van 230 km (exclusief de BP's, alle gekronkel, verdwaald lopen, ...) en 6.700 hoogtemeters !  De short trackers mogen er 100 km van af doen maar mogen nog steeds 4.100m klimmen. Enjoy !

16:32 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

17-04-09

Wijzigingen Malheur Raid XL

Raid XL 2008 075Na vele maanden geduld  (wel geteld 5) hebben we eindelijk nieuws ontvangen van het Waalse  Natuur & Bosbeheer  i.v.m. de nodige toestemmingen en vergunningen.   Gelukkig is ons geduld beloond en kunnen we  95 % van ons gedroomde parcours behouden...dus dat beloofd !  Voor de geweigerde gedeeltes (privé, natuurbehoud, ...) hebben ze ons zelfs enkele mooie alternatieven voorgesteld. 

Nu het parcours definitief is hebben we  alles organisatorisch ook wat meer in detail kunnen bekijken, met als gevolg enkele kleine wijzigingen...vooral in jullie voordeel :

 • Er is geen zwemetappe meer voorzien in de Short track,  enkel in de Master's Race dient men te zwemmen ( ongeveer 1 km).
 • Een neopreen pak is niet  meer verplicht, maar wel aangeraden voor zowel het tubing- als zwemgedeelte !
 • Het nodige zwem- en tubing materiaal dient niet meegedragen te worden tijdens de race.  Dit materiaal dient in één zak van maximum 50 l. afgegeven te worden aan de organisatie bij het begin van de race.
 • Er is enkel een ranking en prijzen  voor het algemeen klassement, BK, NK en algemeen klassement Short Track ... hierdoor vermijden we een eindeloze  prijsuitreiking en kunnen we ook mooiere prijzen aanbieden (dus sorry voor de mannen teams die hopen op een podium plaats...twee weken geleden werden zowat alle plaatsen veroverd door gemengde teams, m.u.v. van het immer ijzersterke Salomon team).
 • De uitsalg wordt bepaald door deze volgorde : aantal etappes (nieuw) - aantal cp's - aantal bp's - totale tijd

Nu nog enkele puntjes op de "i" zetten en wij zijn er klaar voor !

Roel & Wim

11:20 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-03-09

update Malheur Raid XL

ARS2008_135De inschrijvingen beginnen beetje  per beetje binnen te stromen voor zowel de Master's Race als de Short track...het ziet er naar uit dat opnieuw alle plaatsen zullen worden ingenomen...dus wacht niet te lang om in te schrijven.  Niet dat er geen plaats genoeg is in de Ardeense bossen, maar wel in de kayaks en ook  één van de twee "verrassings etappes"  legt enkele beperkignen op in het aantal deelnemers.  De andere  verrassings etappe is ondertussen gedeeltelijk bekend gemaakt...maar aan de  reacties te zien op www.sleepmonsters.nl  zijn er  toch nog enkele vraagtekens..maar dat is nu éénmaal adventure racing.  Ik ben nog naar geen enkele race getrokken zonder  vraagtekens.  Dat maakt het misschien juist allemaal zo leuk en net zo anders dan de andere multisporten waar je exact weet wat je er te wachten staat  tijdens de  3 etappes. Dus deze ene etappe wordt  tubing...een rivier afdalen op een autoband waarbij zwemvliezen een uiterst interssant hulpmiddel zijn.  Gezien  het water waarschijnlijk maar rond de 10° zal zijn, is een neopreen pak verplicht..en ja,  dit zul je samen met die band mogen meesleuren op je fiets en zelfs tijdens twee korte  loopetappes.  En ook de klimproef wordt er dit jaar één vol uitdagingen en extra inspanningen...reken maar  op een uurtje adrenaline en kracht !    M.a.w.  de Nederlandse of Belgische titel wordt  geen kadootje en ook de Short Track wordt alvast spannender.    De voorbije jaren  zouden de Belgische teams zeker geweest zijn van een podium...want als we drie Belgische teams aan de start hadden waren we al dolgelukkig...het deelnemersveld van de voorbije jaren werd gedomineerd door onze  noorderburen aangelengd met wat Franse of Engelse team.  Maar de kans om de Belgische  titel dit jaar binnen te halen wordt statistisch gezien moeilijker.   Er zijn reeds 9 Belgische teams onder  de 16 ingeschreven teams...wordt adventure racen dan toch eindelijk wat  gekender in België...mission completed !

15:26 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-05-08

Malheur Raid XL 2008...the pictures

72157605188825122_d4df18fb49_l

11:25 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-05-08

1 jaar, 10 dagen, 1 uur, and counting

Nog 1 jaar, 10 dagen en goed 1 uur... en dan gaat de zevende editie van de Malheur Raid XL (2009) weer van start.

Dus tijd zat om eens na te denken over de fauten van dit jaar, wat beter kan, en waar we meer aandacht aan moeten besteden.

Dat de zesde editie goed was, daar was de meerderheid van de racers het alvast over eens, denk ik. Veel positieve commentaren over het terrein, de vriendelijkheid van de medewerkers, de accomodatie, en de originaliteit van sommige proeven (al durven sommigen de "originaliteit" van 2 km kayak-portage in twijfel trekken). Maar natuurlijk willen we ook zoveel mogelijk leren van wat minder goed was, en staan we zeker open voor (opbouwende) kritiek. 

 • De grootste hoofdzonde was alvast dat één CP verkeerd weggehangen was, het gevolg van de onnauwkeurigheid die te veel werk met zich meebrengt, en waarschijnlijk vooral te wijten aan de parcoursverandering die we een week voor de start nog moesten aanbrengen, zodat die CP van plaats veranderde en we dus maar één keer de locatie gescout hadden.
 • Les geleerd: (nog) vroeger starten met het parcours te ontwerpen, en zo snel mogelijk alles vastleggen. Maar de fout was snel opgelost, en maar een paar teams hebben er last van gehad. Damage control heet zoiets in het leger, vermoed ik (? Martine ?).
 • Ook de aankomst kan beter, omdat we nu zowel de short track als de Master's Race maar moeilijk konden zien aankomen, wat soms voor onvoorbereide fotografen en prijsuitreikers leidde.
 • Les geleerd: volgend jaar het iets anders aanpakken (dat plan wordt al uitgebroed)
 • Te veel asfalt op de fietsroutes.
 • Les geleerd: Moeilijk te omzeilen, omdat het niet zo evident is toestemming te krijgen om kriskras door de bossen te crossen. Vooral als je de deelnemers zelf de route wil laten uitstippelen, ipv te zeggen "volg de MTB-route gedurende 19 km". Maar we doen ons best voor volgend jaar. 
 • Nog 100 andere kleine dingetjes
 • Les geleerd: dat ik nog veel te leren heb

Uiteindelijk was het mijn eerste organisatie, en het is ongelofelijk om te zien hoe dingen die voor mij een groot probleem vormen, voor Wim een evidentie zijn. De leer-curve is steil, voor zo'n eerste race. Maar het is bijna even verslavend als het racen zelf. Volgend jaar gaat het beter gaan, ik ben er zeker van... vooral omdat we de streek ook al beter kennen. Dus begin al maar te trainen, start de antibiotica kuur alvast (want NEE, Harm, de bramen en netels gaan we NIET maaien), en oefen het intekenen van CPs en slaapwandelen.  

Nog  1 jaar, 10 dagen en 30 minuten, en de Malheur Raid XL 2009 komt er weer aan. En het wordt een goeie !!!

Roel 

09:28 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

16-05-08

Malheur Raid XL

Foto's zeggen meer dan woorden maar toch nog even een terugblik op de wedstrijd.  Het was zeker  één van de mooiere en betere edities waar we  gespaard bleven van al te grote  problemen...helaas vielen er  enkele punten in het water, en deze keer  letterlijk.  Enkele cp's waren plots spoorloos omdat het waterpeil op het meer  plots met bijna één meter gestegen was, verdwenen belinting die we gelukkig tijdig opgemerkt hebben en op bijna het einde van de race werden we  nog geconfronteerd met een cp die op de  verkeerde plaats te vinden was....volledig onze fout, we  hebben ons laten vangen door 2 identieke kruispunten op nauwelijks 200 meter van elkaar.  Dit punt hadden we dan ook nog de laatste week er tussen moeten plaatsen omdat we plots een afwijking moesten maken op onze voorziene route voor één of ander stilte-gebied die we niet meer  mochten doorkruisen.  Maar fout is fout...gelukkig hebben we hier  snel kunnen ingrijpen en zijn slechts enkele teams hiermee geconfronteerd geweest, en zonder enige invloed op het resultaat.  Ondertussen ook van verschillende  teams leuke reacties gekregen, o.a. over de onvoorziene waterbevoorrrading op  cp17 tijdens de CO in Rance,  over de prachtige omgeving rond Dourbes, over  het enthousiasme van alle medewerkers, ja zelfs over de 1752 meter  "kayak-portage", ...  we kregen ook wel  te horen dat er iets te veel asfalt tussenzat met de MTB.    Voor volgend jaar werken we  hier zeker aan, maar geloof me, de nodige vergunningen krijgen is een zware en tijdrovende taak.  Voor het  nachtelijke kayakgedeelte hebben heel wat  inspanningen moeten doen om de nodige toestemmingen te krijgen en dan merk je diezelfde nacht dat alle toeristen zomaar vuurtjes stoken rond het  meer, volop aan het "blowen" zijn, allerlei acrobatische standjes uitproberen en hun tentje overal neerplanten...wat  kregen nu ook al weer te horen over  respect voor de natuur, stiltegebieden, veiligheid,....
In elk geval, wij kijken terug naar een geslaagde race en hopen jullie volgend jaar  terug te zien !

15:51 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-05-08

Malheur Raid XL

Raid XL 2008 235
Een race organiseren is minstens even zwaar als een race mee doen, vandaar dat we ons zelf ook een dagje rust gunnen en pas morgen (woensdag 14 mei) de volledige uitslag, foto's, nabeschouwingen, ... op onze site zullen krijgen.

Roel & Wim

09:39 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-05-08

Nog 3 dagen...

Zaterdag start de Malheur Raid XL.  Maar voor mij is deze  adventure race al volop bezig : een garage vol materiaal, een eettafel met stapels papieren en kaarten, maar  vooral de steeds korter wordende nachten.  Zelfs met  een Malheur voor het slapen gaan duurt het toch nog minstens een uur voor ik in dromenland ben en 's morgens  begin ik al te piekeren vanaf de eerste fluitende vogels.   Maar waarom eigenlijk ?  Het parcours is driemaal gecontroleerd, alle drukwerk is af, alle medewerkers zijn gebriefd, ik heb Roel die vol gedrevenheid alles mee organiseert, de weersvoorspellingen zijn goed, ik kan terug rekenen op mijn vaste medewerkers die ondertussen de knepen van het vak kennen, we  hebben alle toestemmingen, we  kunnen gebruik maken van 2 schitterende bosgebieden waar we een prachtige technische oriëntatieloop kunnen doen,....en toch lig ik voortdurend te piekeren.   Heb ik niets over  het  hoofd gezien, kan ik de foutjes van voorbije jaren vermijden, is het  parcours afwisselend en uitdagend genoeg of is het misschien te zwaar,... en wat me nog meest wakker  houdt is de tijdsplanning....is de wedstrijd niet te lang of misschiens wel te kort ?  Dit is steeds het meest onvoorspelbare, zelfs na al die jaren ervaring.  Er is niets vervelenders dan te merken dat  de teams veel later toekomen op de wisselpunten dan je  had gepland en je hierdoor misschien bepaalde cp's of zelfs etappes moet schrappen. 
Maar ik heb er  alle vertrouwen en zie echt al uit om het startschot te mogen geven en de deelnemrs 30 of 12 uur te mogen laten afzien vooraleer ik ze terug zie.

08:59 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-04-08

6 jaar Malheur Raid XL...een overzicht

12:30 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-04-08

Hoogteprofiel Malheur Raid XL 2008

ngi_tmp_report_02
Doe ik het uit zelfbevestiging om te tonen hoe uitdagend het  parcours zal zijn, doe ik het om jullie te  overtuigen om nog wat heuveltraining te doen de komende weken, doe ik het om te pronken met onze  route-software, doe ik het om jullie uit te dagen, doe ik het  uit verveling,....ik weet het niet.  Maar in elk geval vind je hier het  hoogteprofiel voor de Malheur Raid XL 2008, Master's Race.  Voor de short track kun je gewoon de eerste 90 km weglaten...en inderdaad de  pittigste heuvels blijven er nog in !  De afstand en het  hoogteprofiel zijn in "vogelvlucht" ... dus er komen zeker nog wat kilometers en hoogtemeters bij...maar dit heb je zelf in handen.   En ja, het  kayakken is ook opgenomen in dit profiel....

11:00 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Malheur Raid XL | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |