26-07-11

Weekend training Belgische Ardennen

Een weekend training met ons team. locatie; de Belgische Ardennen. Hieronder een sfeer impressie.

00:15 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-11-10

Nachttraining of niet?

Een pittig programma op een (droge) herfstige nacht in de Ardennen, dat moest het wezen.
Met ons ultrasport team buiten spelen op de MTB, hardlopend, oriënterend en kayakkend.
Start 20.00 uur op zaterdagavond, ergens een uurtje slapen en dan weer verder trainen tot zondag rond de klok van 12 uur.

26 km MTB (oriëntatie)
13 km oriëntatieloop
13 km Run en Bike
28 km MTB
Sleep over
45 km MTB
13 km survivalrun
Daartussen nog ergens in de kayak.

Was het niet zo dat de weersvoorspelling bar en boos is. Storm en alleen maar regen en wind. Kort overleg vanavond deed ons besluiten om het te cancelen.
Het echte trainingswerk voor de WKAR begint in januari (indien we erbij zitten). Dus waren we het er unaniem wel over eens dat het niet echt veel plezier oplevert om 15 uur in de regen te trainen. We hoeven niet te bewijzen dat we in de meest extreme weersomstandigheden kunnen fietsen of lopen, dat hebben we al genoeg gedaan. We willen op een gezellige manier vooral veel kilometers vreten als team. Het komt ook niet heel slecht uit want ik ben net fiks verkouden geweest en heb nog een heel dik studieboek door te worstelen voor aankomende maandag.
Het wordt dus gewoon een saaie duurloop van 3 uur aankomende zondag.
Stiekem zijn we dus toch wel sissies Nico, Francis en Wim. Maar in 2011 gaan we los!
Martine

18:49 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-06-09

Heerlijk en "happy" kilometertjes malen...

Ik moet toegeven, het trainingsvolume in mei was absoluut niet wat het zou moeten geweest zijn in voorbereiding voor  de UTMB en ARWC. Dit door alle drukte met de voorbereidingen voor de Raid XL.   Maar na de Raid XL ben ik er  weer zorgeloos en  vol gezond enthousiasme ingevlogen.   Voorbije  week heb ik 120 km gelopen en deze week staan er ook  minstens evenveel kilometers op het  programma.  Dit  om zo goed als mogelijk klaar te staan voor de eerste grote test, namelijk La Grande Course ( 100 km). 

In juli en augustus  probeer ik, met uitzondering van een maandelijkse  rust week, deze  trend verder te zetten. Inclusief twee weekjes in de Franse Alpen.    Ik spreid dit meestal over 4 trainingsdagen waarvan ik de woensdag zowel 's morgens als 's avonds loop.   En zoals je waarschijnlijk  al gelezen hebt op onze weblog, 70 % van de trainingen zijn LSD trainngen.  Dus lekker lang en traag.  Saai ?  Absoluut niet...gewoon een kwestie van het niet saai te maken en voor voldoende afwisseling te zorgen.  Hoe dan ?  Wel,  een voorbeeldje van een loopweekje.  De maandag loop ik samen met Nico via enkele omwegen naar het zwembad waar we meetrainen met de zwemclub.  De maandag is vooral een gezellig "tetter"loopje : "wat heb je gedaan in het weekend ?  Heb je dit op tv gezien ? Weet je dat....?".   De woensdag ochtend doe ik met Nico een intervaltraining.  Door de intensiteit en het vroege uur zijn de  gesprekken hier beduidend minder dan de maandag.  's Avonds sluiten we ons aan bij een lokale loopclub "traag maar lang" waarmee we anderhalf tot twee uur lopen.  Met zo'n 10 man valt er wel altijd is te vertellen.   Donderdag avond gaat Muriel lopen met de "volley-vriendinnen" en sluit ik me achteraan aan en geniet van de "vrouwenpraat". Ideaal om los te lopen na de toch wel pittige woensdag.  Op vrijdag en/of in het weekend geniet ik ervan  om  alleen te lopen.  Me, myself and I.  Meestal probeer ik dit te combineren met een verplaatsing van of  naar één of andere  sociale verplichting, een winkel, een bezoekje,... of ga ik in een nieuwe omgeving lopen.  Als ik alleen ga lopen neem ik meestal mijn Ipod mee waar ik een nieuwe cd beluister ( de nieuwe van Eels is een echte aanrader)  of  geniet van een zelfgemaakte  playlist.  Hieronder  vind je een deel van mijn "happy running" playlist (zo heb ik ook een tripping playlist, een marathon playlist,  een tempo playlist, ...). De "happy" playlsit is ideaal om een LSD training te doen (liefst onder een heerlijk zonnetje  ergens tussen de velden en bossen).  De drang  om dan plots met je armen wijd open te lopen, diep in te ademen en te roepen "heerlijk!" is soms onweerstaanbaar.  Ik probeer meestal dergelijke trainingen niet uitgeteld en onder  schuim en zweet te bëeindigen, maar wel met dit heerlijke rustige "happy" gevoel om dit mee te dragen naar mijn volgende training (soms wel onderbroken door de dagelijkse huis- en werkverplichtingen).

Wim

12:29 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-03-09

Oriëntatie tips

093
Het ziet er naar uit dat veel nieuwe teams zullen mee doen aan de Short track van de Malheur Raid XL.  Ik krijg geregeld telefoontjes met de vraag of ze dit wel zullen aankunnen.  Dit is uiteraard moeilijk in te schatten, maar als het in het "kopke "goed zit, en de benen gemakkelijk een halve marathon aankunnen nadat je een 50 km gefietst hebt moet het wel lukken.  Maar ze  hebben niet alleen schrik van de afstand of de tijdsduur, maar ook van het "oriënteren".  Daarom overweeg ik om net als 2 jaar geleden nog eens een workshop oriëntatie te organiseren.   Maar in afwachting post ik graag al enkele "tips & trics" om het noorden niet te verliezen.

 1. Het begint met het juist uitzetten van de coördinaten.  Een klassieke fout is het  uitzetten in het  misse kwadrant.  M.a.w., altijd het kwadrant eens nakijken.  En als je ergens hopeloos aan het zoeken bent naar een knijper...herinner je dan deze klassieke fout en de knijper is misschien 1 km verder te zoeken.   Daarom,  indien je de coördianaten niet mee krijgt, noteer ze zelf ergens op papier.  Het kan je een hoop ellende besparen.
 2. Neem de tijd om de meest economische route te kiezen.  Deze is niet altijd de  korste weg...hou rekening met obstakels, hoogtelijinen, terrein,...  Eveneens met het aantal "kruispunten"... een omweg maar over maar één of  twee duidelijke wegen zonder  al te veel splitsingen is meestal sneller dan een kortere weg maar over veel single tracks met veel splitsingen.   Stoppen om kaart te lezen vraagt veel tijd. Zeker met de fiets ! 
 3. Gebruik misbepalingen...m.a.w. als je een route afloopt of fietst,  bekijk duidelijke punten om te  herkennen of je  niet te ver bent.    Het is soms zelfs interessanter om tot dit punt te gaan en 100 m terug te stappen dan over 1 km voor het punt te beginnen zoeken naar de cp.
 4. Plooi de kaart zo klein mogelijk en hou je vinger steeds op de huidige positie.
 5. Herken voortdurend op kaart wat je in het echt ziet en zoek steeds wat je ziet op kaart in het echt.
 6. Een kaart is meer dan alleen maar wegen...wegen zijn soms minst vertrouwbaar.  Een bospad kan snel verdwijnen en nieuwe boswegen komen vlug bij.  Kijk dus ook naar hoogtelijnen, waterlopen, overgangen van bos/weide/akker, beplanting,... deze gegevens zijn veel constanter.
 7. Wees niet slimmer dan de kaart en wees heel kritisch.  Geef je fouten tijdig toe.  Iedereen loopt wel eens mis...maar de kunst is om tijdig te herkennen dat je mis aan het lopen bent.
 8. Controleer voortdurend de richting a.d.h.v. je kompas...zeker in een moeilijke omgeving.  Dan weet je ten minste 100 % zeker dat je toch in de goede richting gaat, zelfs ben je op het  verkeerde pad.
 9. Ken je aantal passen over 100 m en gebruik dit !  Als je paden verlaat hou er rekening mee dat je snelheid drastisch vermindert en een kilometer lang kan duren.
 10. Fouten worden vooral gemaakt wanneer je vermoeid bent...en kaart lezen is ook vermoeiend.  Dus wissel geregeld van kaartlezer... zo kan een betere fietser kaartlezen tijdens het fietsen,  en een betere  loper tijdens het lopen.
 11. Oefenen, oefenen, oefenen,...

En onthou vooral "it doesn't make sense to go fast, if you go wrong".

Wim

 

04:45 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-03-09

24 uren van Lacs de l'eau d'Heure

Lacs de l'eau d'Heure zal bekend klinken bij diegene die reeds hebben deelgenomen aan de Malheur Raid XL.  Ook dit jaar gaat de Malheur Raid XL door in deze omgeving.

Maar 2 weken voor onze wedstrijd kun je eveneens gedurende 24 u het  terrein als eens grondig verkennen tijdens de 5de editie van de 6 of 24 u van Lac's de l'eau d'heure.  Een mtb -aflossings race.  Sinds begin december  is er een team een permanent circuit aan het uitwerken.  En het blijkt een juweeltje te worden in het  prachtige Domaine de Badon.  Een parcorus die onder  alle weersomstandigheden bereidbaar maar uitdagend zal zijn.  Eveneens komen er nog een honder kilometer aan MTB paden bij rond het meer.  Het Domaine zelf wordt het  centrum van een niuew bike park, inclusief 4X, trailzones en leerzone, een bultenveld en freeride banen.   Meer info op www.lacsdeleaudheure.be .

Men is gewaarschuwd !

07:30 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-03-09

Trainen als begin van het seizoen

Als je in het donker aankomt in een dorp van niets en je ziet wat mannen, fietsen en skates op een parkeerplek waar je normaal niet zou zijn. Dan weet je dat je goed zit. Dan ben je gearriveerd aan het startpunt van een Malheur Ultrasport training. Vrijdagnacht vertrokken we om 23.30 met de skates. Er volgde een tochtje van 12 km op een voor België mooi fietspad. Hierna een trailrun van 20 km om weer op de plek aan te komen waar we de skates hadden verstopt. Daarna weer retour 12 km op de skates waarna het tijd was voor een heerlijk Malheur biertje. Na een herstelslaapje van 3 uur begon de dag met een loop van 12 km, hierna 20 km kajakken om af te sluiten met 30 km mountainbiken.Dit alles in het mooie gebied van Froidchappele wat uiteraard lekker heuvelachtig is.
Tijdens de nacht en dag hebben we wat videobeelden gemaakt. Het geeft een leuke impressie van wat wij nu uitspoken.


malheur training from martine hofstede on Vimeo

.

18:35 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

27-02-09

Trainen met Malheur

Roel is heel de dag al in het gebied. Hij is op de mtb de omgeving aan het bekijken voor de Raid XL.
Nico, Wim en ik voegen ons vanavond bij hem. Vannacht staat er een inline skating en trailrun op het programma. Na een Malheur biertje en wat slaap begint de dag morgen met een loop. Daarna zullen we de Viroin afkayaken in kleine playboats om als laatste nog een mooie rit op de mtb te doen.
Het wordt weer een mooie training. Ziet u het weekend ergens in de Ardennen iets geels voorbij vliegen dan zou het zomaar een Malheur lid kunnen zijn.
Martine

17:12 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-02-09

Parcoursverkenning in Brabant

Eind April hebben we een weekend training met het Malheur Ultrateam Team. Aangezien we dit in Nederland willen doen hebben Jacqueline en ik het op ons genomen om die weekend training te organiseren.
De zondag is makkelijk, daar lopen we "La Bouillonnante", een trailrun van 50 km met 2100 meter hoogteverschil.
Zaterdag zullen we vullen met lange afstand skaten op het eiland Tholen. Als het erg nat weer is gaan we het water op met de kajakken. De vrijdag avond/nacht zal gevuld worden met mountainbiken.
Dat was ons doel voor vanmiddag. De route verkennen met betrekking tot het mtb-en.
Ons basiskamp in april zal in Poortvliet op Tholen zijn, daar wonen Jacqueline en Ton. Vanuit daar zijn we net voorbij Halsteren gereden waar we op de mtb zijn gestapt.
We reden gelijk het bos in. De vrieskou en de regen hebben gezorgd voor een blubberpad.
Op de smalle paadjes sturen we onze mtb`s het bos door. We komen uit op de Wouwse Plantage. Een mooi en afwisselend gebied. Hier en daar wat water, heide en overal zijn korte klimmetjes te vinden als je van het bredere pad af gaat.
Jacqueline kent het gebied goed en ik kijk mee op de kaart hoe we fietsen. Onderweg kletsen we bij en verzinnen wat dingetjes voor de training in april.
Dit gebied heeft geen officiele mountainbike parcours maar het is een geweldig gebied om te fietsen. Er lopen veel paadjes, ruiterpaden en zonder enige irritatie gaan de ruiters, hardlopers, wandelaars en mtb-ers samen in dit gebied. Als je mensen en of paarden passeert hou je even in en iedereen respecteert elkaar.
Blijkbaar zijn verschillende instanties eigenaar van een deel van de plantage en misschien is er daarom wel nooit een mtb parcours aangelegd.
Na een paar uurtjes op de mtb staat de teller rond de 35 km. Na een afspuitbeurt zet ik de fiets weer op de auto en verlaat ik Tholen. Het wordt een mooi trainingsweekend in april in de provincies Brabant en Zeeland.

14:15 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wouwse plantage |  Facebook |

11-01-09

De Molentocht. 75 km op de schaats

In Nederland is dit weekend echt de schaatsgekte los gebroken. Er werden veel tochten georganiseerd en dus gingen miljoenen mensen het ijs op. Ook ik en in het onderstaande filmpje een impressie van een 75 km tocht langs de molens in Alblasserwaard.
Martine

10:34 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

02-01-09

Op de schaats

Belgie heeft niet echt een schaatsreputatie. Nederland wel, zodra het vriest loopt de schaatskoorts op en wordt er gesproken over een elfstedentocht.
Ook deze dagen en dus is er ook Malheur geel op de hollandse vaart te zien.
Hollandser kan het niet worden, schaatsen, molens, koek en zopie.
Het hele verslag kun je hier lezen.

 

12:17 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-12-08

De hel van Kasterlee + update

 Nico is op dit moment bezig met de hel van Kasterlee. De zwaarste lange afstand duathlon die er is. 45 km lopen en 105 km op de mtb.
Aanvankelijk zouden we met 3 Malheurleden aan de start staan. Maar Ik heb al even geleden besloten om niet te starten ivm simpelweg een te druk programma. Christophe was er klaar voor maar bezeerde zich met een val van de trap en kon niet aan de start verschijnen.
Maar gelukkig bleef Nico over en is er in ieder geval nog Malheur geel op het parcours te bespeuren. De eerste 15 km heeft hij in 1.13 uur gelopen en hij zit nu op de mtb. Het weer valt niet tegen en daarom hebben wij ook alle vertrouwen dat hij de Hel Van Kasterlee doorkomt.
Verleden jaar reed hij 2 keer lek in de eerste 20 km en moest hij opgeven.
De site schrijft dit over de wedstrijd;
Op fysiek vlak is de race een ware uitputtingsslag van 8 tot 12 uur lang in winterse weersomstandigheden. Zonder een fenomenaal uithoudingsvermogen red je het niet. Maar vooral de mentale weerbaarheid zal op de proef gesteld worden. De afsluitende loopproef van 30 km vergt een ijzeren wil en een granieten karakter. Kortom, elke finisher zal onderweg enkele malen zijn of haar grenzen moeten verleggen. Only the very very strong will survive.
Martine
Update ; Nico is gefinished in 11:34:55, van harte nico!

13:43 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

20-10-08

Groepstraining Malheur Ultrasport Team


Het wordt een zekerheid in mijn leven : een Malheur teamtraining betekent mooi weer.   Gisteren hadden we opnieuw een groepstraining.  Naast kilometertjes malen ter voorbereiding van Portugal was het eveneens de bedoeling om te leren "Trikken" (zie filmpje) , want deze "sport" staat ook op het programma tijdens de XPD. 
Zondag hadden we om 08.30 u afgesproken in Koersel (Limburg) waar Roel ons onmiddellijk verraste met een Limburgse specialiteit.  Helaas geen vla maar een oriëntatieloop.  Limburg beschikt over verschillende terreinen / bossen waar men de paden naar  hartelust mag verlaten en waar er zelfs oriëntatiekaarten (schaal 1:5.000 - 1:7.500) van bestaan.  Verschillende bossen zijn zelfs uitgerust met tientallen vaste knijpers.   Dit zou een testje worden van een 4tal kilometer,  om later op de dag deel te nemen aan een heuse oriëntatieloop wedstrijd.  Maar daar voor moesten we eerst  een 35tal km MTB'en.  Onze test OL was kinderspel in vergelijking met de  wedstrijd.  Omdat nog niet iedereen vertrouwd is met dergelijke wedstrijden besloten we na enkele meters om per  2 te lopen.  Het was pure "micro-oriëntatie".  De punten lagen niet zomaar op een kruispunt, maar  ergens op een gedetailleerde plek in het bos op nauwelijks enkele meters van een andere knijper die tot een ander parcours behoorde.  Mooie ervaring rijker in elk geval.   Wachten op de prijsuitreiking had toch geen nut,  dus vertrokken we onmiddellijk verder met de MTB naar Katteven waar we Trikke les zouden krijgen samen met onze Nederlandese concullega's FAST DART die ook deelnemen aan de XPD.  In het begin vond ik het  niets...je moest heel wat inspanning leveren om een snelheid te halen die  nog niet half zo snel was als wandelen...maar dank zij  de goede begeleiding begon het steeds vlotter en vlotter te gaan en naar het einde toe was het echt genieten om met  je achterste van links naar  rechts te zwieren en wandelaars voorbij te vliegen.  "Don't stop move it baby...wiggle wiggle".   Maar teammates, als het Skate & Trikke zal zijn, zal ik toch voor mij skates kiezen...
Na een uurtje "spelerei"  hebben we aan een razend tempo nog 40 km teruggefietst  naar  ons vertrekpunt...want bepaalde teamleden hadden nog culturele verplichtingen later  op de avond. 

Roel bedantk voor de leuke training !  

Wim

10:51 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-10-08

In-line skaten

banner

Net als vorig jaar tijdens de Adventure Race Slovenia staat er eveneens in-line skaten op het  programma van de XPD Portugal.  Vorig jaar liep het  skaten in Slovenia niet echt op wieltjes en helaas zijn wij Belgen  niet geboren met een "skate-geen" zoals onze  Noorderburen.  Als er in een race in-line skaten op het programma staat zal dit meestal nauwelijks 5 % van het totale programma zijn, maar in mijn geval nam dit  zeker wel meer dan 5 % van mijn totale energie op : krampachtige houding, geen evenwicht, stress bij iedere bocht,...  m.a.w het skaten oefenen drong zich op.   Na wat zoekwerk op internet kwam ik bij www.rollerman.be terecht.  Zij bieden geregeld een cursus aan van 4 lessen voor zowel beginners, gevorderde beginners als gevorderden.  Zo hebben Nico en ik zelf gisteren onze laatste les gehad.  Ondanks dat we heel wat hebben bijgeleerd, blijkt dat we nog heel wat zullen moeten oefenen.   Maar nu weten we tenminste hoe we moeten oefenen, weten we waar we extra moeten opletten,  zijn we heel wat oefeningen rijker,.... want we deden zowat alles verkeerd om correct (lees econimisch, ontspannen en vlot) te skaten.   De lessen waren heel mooi opgebouwd.  De eerste les begonnen we vanaf nul met de juiste manier om vooruit te gaan.  De tweede les leerden we op verschillende manier stoppen, de derde les leerden we op verschillende manieren bochten nemen en de laatste les gisteren was "een beetje van alles".  Tussendoor mochten we ons geregeld op het slalom parcours begeven om onze stabiltiet wat te oefenen aan de hand van de "snake", "criss-cross", parallel bocht,...De lessen gaan steeds door op woensdagavond in de topsporthal in Gent op een 300 m lange perfecte piste.   Je kunt er ook iedere woensdagavond (tussen 19.00 en 22.00 u)  gewoon gaan oefenen  zonder les te volgen. Voglende week woensdag, 8 oktober  is er trouwens opendeurdag.  Hopelijk staat er op het Belgisch en Nederlands kampioenschap adventure race skaten op het  programma...en misschien is dit wel een idee om in-line skaten terug in de Malheur Raid XL te stoppen, zeker gezien er zo'n een mooi fietsparcorus rond Lac de l'eau d'heure loopt.

PS Johny, hartelijk bedankt voor de interssante en leuke lessen.  Je zult ons zeker geregeld eens zien op woensdagavond !

13:31 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

28-09-08

een weekendje trainen met het Malheur Team

`Het is wel een vreemde hobby he`, zie Wim toen we vrijdag nacht in het bos aan het mountainbiken waren. Ik kon het alleen maar beamen.
We waren rond de klok van 23 uur vertrokken om een deel van het mtb parcours van de Grand Raid Godefroy te fietsen. Halverwege de nacht zouden we dan nog een oriëntatie loop doen. Het was lekker koud, donker, helder en de hemel stond vol sterren.
Dit gebied in de Ardennen ligt vlak bij Bouillon.
Het is een paradijs voor de mountainbike liefhebbers want er ligt voor 160 km parcours. Terwijl we de donkere nacht in gingen reed Wim haast een everzwijn aan. Later zouden we nog wel het een en ander horen aan dieren maar niet meer zien. Mountainbiken in de nacht is een sport apart. Je ziet alleen de straal van de verlichting op je hoofd. Wat er verder voor je ligt is een verrassing. Dat maakt een afdaling op snelheid spannend en een klim verrassend want je hebt geen idee hoe lang die is. Het gebied is prachtig. Althans dat denk ik want veel zagen we niet. Die mtb route ga ik zeker nog eens overdag fietsen.
Halverwege de nacht hebben we de fietsen aan de kant gezet en hebben we een oriëntatie loop gedaan ergens in dat gebied. Met de kaarten in de hand zijn we een aantal punten gaan zoeken. Dat is altijd weer een sport apart.
Zo dachten we een mooi doorsteekje te maken. Er liep geen pad langs het water maar we konden er wel langs klauteren tot er weer een pad zou beginnen volgens het kaartje. Dat ging goed. Tot we niet meer verder konden tenzij we door een woud van brandnetels wilden.
Dan maar naar boven. Naar boven werd een steile klim over en door stammen, bomen en vooral veel bramenstruiken. Uiteindelijk was het een mooie orientatie van 11 km. Daarna weer op de fiets en rond een uur of half 6 waren we weer op de camping. De laatste afdaling was een hele koude. Volle vaart klappertandend naar beneden.
We zijn niet voor niets Team Malheur en vol verbazing heeft Ingrid, die de hele nacht lag te slapen op de camper heeft gepast, gekeken hoe wij nog een heerlijke malheur nuttigde.
De Malheur 10 is mijn favoriet en na 1.5 flesje was het dan tijd om een powernap te nemen.
Een powernap was het, na 1.5 uur kropen we weer uit de slaapzak. Eerst 20 minuten lopen naar het dorp waar we in de kayak zouden stappen. Daar hadden we nog wel een powernap kunnen doen want het duurde even voor de kayakken arriveerde. De route was prachtig, 22 km lang de La Semoise afvaren. Het weer was prachtig, je zag de eerste kleuren van de herfst al in de bomen langs de rivier.
Na 22 km uit de kayak stappen om te gaan hardlopen valt niet mee. Je bent vooral erg stijf.
Wederom met de kaart orienteren op een route van ongeveer 15 km. Voor mij erg leuk om te doen, ik leer steeds een beetje meer en begin het ook steeds leuker te vinden.
Ook deze route was weer mooi. Na 15 km waren we weer op de camping. In totaal hadden we die dag 20 km trail gelopen met de nodige hoogtemeters. Het was rond de klok van 17 uur. De jongens gingen nog een mtb tourtje doen van 20km. Ik vond het genoeg. Mijn knieen voelde stijf/stram en mn mijn linker knie. Het was nog de bedoeling om te gaan boogschieten maar daar zijn we niet meer aan toegekomen. Na een heerlijke steengrill en een biertje in de camping kroeg zijn we om 23 uur in een hele diepe slaap gevallen.
Vanochtend om 9 uur verraste Ingrid ons met verse broodjes. Wij zijn hierna naar huis gereden terwijl de jongens nog een tourtje op de mtb gingen maken.
Amai, het was weer een heerlijk en gezellig sportweekend. Ik begin het al vrij normaal te vinden om s`nachts te sporten, om haast niet te slapen en het ook nog leuk vinden.
Ondertussen ben ik nu bijna 9 maanden lid van het Malheur Ultrasport Team. Een verrijking voor mijn sport leven. Ik ben in alle opzichten sterker geworden. Ik moet nog veel leren en nog veel sterker worden. Maar het begin is er. Ik begin steeds meer de Belgen te begrijpen en ben zelfs een liefhebber van speculoos geworden.
Buiten het feit dat het leuk is om al die verschillende sporten te doen in extreme omstandigheden is het ook vooral een erg gezellig en motiverend team.
Martine

Aanvullend op bovenstaand verslagje van Martine, hebben wij (Nico, Christophe en mezelf) na de  heerlijke ontbijtkoeken van Ingrid met de wagen doorgereden naar Bouillon.  Van daaruit hebben we het oostelijke gedeelte van de Raid du Godefroy afgefietst.  Op ons nuchtere maag werden we  al onmiddellijk geconfronteerd met een 3 km lange beklimming maar éénmaal boven was het  uitzicht adembenemend ! De stilte, het uitzicht, de vroege herfstkleuren, de vogeltjes, de blauwe  hemel die zich beetje per beetje sterker maakte dan de ochtendnevel,....wat is sporten in de Ardennen toch heerlijk.  De rest van het parcours bleef heel mooi, toch wat de omgeving betreft.  Mountainbike-technisch gezien miste ik wel wat single-tracks en technische beklimmingen en afdalingen.  Het parcorus bestond vooral uit brede boswegen.   Dus Houffalize en Malmedy blijven voor mij nog steeds het mekka om in België te mountainbiken.
Wim

22:11 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-09-08

Buggenhout bosloop

Bubos%2072Beukenbestand0111%20GVG
Als inwoner van Buggenhout moest ik toch eindelijk eens deelnemen aan de jaarlijkse bosloop.  Voorbije edities was ik telkens aan het afzien tijdens de Terra Incognita in Kroatië.  Dit 177 ha grote bos, op nauwelijks 100 m. van mijn voordeur,  is dan ook de "place to be" voor allerlei lopers in de wijde  omgeving.  Zeker gezien er naast de  vele single tracks verschillende loopcircuits zijn over de grotere boswegen waarbij de afstand om de 100 m. wordt aangeduid,  dus ideaal voor intervaltrainingen. Naast de kidsrun  kon je er voorbije zondag starten voor een wedstrijd over 5 of 10 km.  Ik wou mezelf eens testen op de 10 km.   Trouw volg ik al enkele maanden het trainingsschema van Rob Veer, waar  vooral - en zeker met Portugal op het  programma -  LSD trainingen de hoofdbrok vormen.  Dus tijd om eens te zien hoe het met mijn snelheid zit na al deze lange trage trainingen...en zeker omdat ik al "her en der" en "via via" te horen kreeg van lopers die ik geregeld kruis in Buggenhoutbos, dat ik toch  maar traag loop. Aan de start van de bosloop stonden naast  heel wat  atleten uit de atleitieksclubs van alle omringende gemeenten ook heel wat lopers aan de start die me dan ook geregeld voorbij lopen tijdens mijn LSD trainingen...

Na 4 ronden (11.2 km) afzien was het bewijs er...gelukkig...ik eindigde als 15de van de 190 deelnemers met een gemiddelde snelheid van 17.1 km/u en een gemiddelde hartslag van 181.  De zondag heb ik dan maar een gelijkaardige test gedaan op de  fiets. Tijdens een toertocht heb ik 55 km gemountainbiked aan gemiddeled 24 km/u op een licht heuvelachtig en grotendeels onverhard parcours.

Gelukkig staat er vandaag een dagje rust op het programma want mijn benen voelen niet echt soepel aan...of is het dan toch omdat ik vandaag een jaartje ouder ben geworden ?

Wim

 

 

14:04 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

12-09-08

Trikke

Adventure racen heeft altijd vaste onderdelen maar ook vaak onderdelen die verrassend zijn.
Zo moesten we in Slovenië inline skaten. Tijdens de race die ik volgende week met Nico doe zit 30 km steppen.
In december doen 4 van ons Malheur team mee aan de XPD AR in Portugal. Daar zit het onderdeel Trikke in.
Trikke? dacht ik. Maar na een aantal filmpjes op you tube werd het mij duidelijk. Kijk maar eens. Op internet vond ik een site die de volgende uitleg geeft;

De 3-wheeled cambering voertuigen van Trikke (menselijke aangedreven machines, die de gepatenteerde technologie van Trikke Tech Inc. gebruiken) staan een rijder toe om kettingloos vooruit te bewegen zonder ooit 1 voet aan grond te zetten. Dit elegant eenvoudige concept verstrekt een stabiel 3-point platform dat door het draaien met het stuur, het zijwaarts leunen toch met alle drie de wielen in contact met de grond kan blijven. Een rijder kan snelheden van zelfs 30 km per uur op vlakke grond bereiken, 80 kilometer in één dag berijden en zelfs heuvels beklimmen (na enige oefening!).
Hoe werkt het?
Carving en cambering. De Trikke (traik, zeggen trikkers) is een threewheeled camberingvehicle of 3cv. Cambering –letterlijk vertaald: wielvlucht- kun je vergelijken met een bocht in vallen bij het schaatsen, skiën en fietsen: door het vallen win je aan snelheid. Voor de Trikke heb je een soepel lichaam, liefst een gladde weg en wat doorzettingsvermogen nodig. Als je de slag te pakken hebt, is het één van de lekkerste dingen die er bestaan, vergelijkbaar met carven en snowboarden.

Dat klinkt allemaal erg leuk maar beter is het om het gewoon zelf uit te gaan proberen. Dat gaan we doen met het Malheur team. In oktober gaan we een les in Genk volgen. Ook nog eens een goede voorbereiding op een eventuele wintersport. Het ziet er in ieder geval uit als een leuke sport!
Martine

18:08 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) | Tags: trikke |  Facebook |

07-09-08

LSD...

images

LSD :De trainingsbouwstenen van de beginnende ultraloper (Bron Ultraned - Oskar van Rijswijk)

De ultraloper traint voor een gelijksoortige conditieverbetering als de marathonloper, maar moet andere accenten leggen. Door de lagere intensiteit van de ultramarathon behoeft minder getraind te worden op verhoging van de anaërobe drempel, de maximale zuurstofopname per minuut en de koolhydraatvoorraad in de spieren. Door de (veel) langere duur van de ultramarathon worden daarentegen de vetzuren verbranding, de koolhydraattoevoer en de belastbaarheid van pezen, spieren en gewrichten van groter belang in de training. Binnen de in de trainingsopbouw overheersende duurmethode is daarom LSD (Long Slow Distance) de centrale trainingsbouwsteen :

 

LSD - de lange langzame duurloop : belangrijk en veelzijdig

LSD is een variant van de duurmethode en de enige specifieke trainingsbouwsteen van de ultraloper .

LSD meet je bij voorkeur in tijd: voor de beginnende ultraloper is de duur tussen de 3 en 6 uren.

LSD loop je extensief, echt langzaam: hooguit  rond de 75% van je drempelsnelheid, langzamer mag.

LSD loop je het makkelijkst in het juiste tempo, wanneer je dat meet met een hartslagmeter

LSD verbetert de energielevering door verbranding van vetzuren. Van groot belang voor de ultraloper.

LSD versterkt langzaam maar zeker de constitutie, met name pezen, spieren, gewrichten , en haarvaten.

LSD is, naarmate deze langer wordt en afhankelijk van de gekozen vorm, ook een mentale training.

LSD is de enige training waarbij verschillende voedselopname zinvol kan worden uitgeprobeerd.

LSD is, in heuvelachtig terrein, ook een veilige oefenvorm voor het nodige krachtuithoudingsvermogen.

LSD elke week handhaven is belangrijker dan het - altijd - halen van het geplande weekvolume.

LSD is, gelopen als marathon of ‘korte’ ultra trainingswedstrijd, de meest specifieke variant.

LSD gelopen in een daags opeenvolgend tweetal, de zogeheten dubbeldekker,  is  een veilige variant.

In het begin van de training zal de LSD de loper zwaar vallen vanwege het tempo. Het is echt langzaam, je hebt het nauwelijks of zelfs nooit getraind. Het is prettiger om iets sneller te lopen . Begin toch meteen in het juiste (langzame) tempo , en hou dit de hele rit vol, telkens weer. Na enkele trainingen zul je merken dat het tempogevoel in alle opzichten verbetert. Verderop in het schema zal de LSD de beginnende ultraloper zwaar vallen vanwege de lange duur. Een relatief lang herstel hierna zal dan ook nog vele maanden nodig blijven.

De ultraloper doet ook aan vormen van snelheidstraining: intensief,  dicht in de buurt van, of soms heel even boven de drempelsnelheid. Deze snelheidstraining kan vele vormen aannemen. Snelle duurlopen, varianten van de intervalmethode (met liefst wat langere versnellingen - 800m of meer), de herhalingsmethode, en zelfs (korte) wedstrijden.  Deze trainingen verbeteren de loopeconomie, ze geven kracht op heuvels, en vergroten het snelheidsbereik waarbinnen nog aërobisch kan worden gelopen. Tevens geven deze trainingen de ultraloper net dat beetje extra wat nodig is om de vermoeidheid aan het eind van de ultrawedstrijd beter aan te kunnen (nvdr : ik combineer dit in een LSD training door iedere 15' gedurende 15" te versnellen)

De beginnende ultraloper heeft die snelheidstraining eigenlijk nog niet nodig. Het lichaam staat bloot aan nieuwe vormen van belasting, die veelal een gewenning  vergen van vele maanden. En hij traint nog voor wedstrijden die blessurevrij uitgelopen moeten worden.  Snelheid - een goede tijd of afstand - is daarbij nog niet een doel. De prestatie zit ’m vooralsnog louter in de afstand. Omwille van de variatie kan snelheidstraining een trainingsbouwsteen zijn, maar dan wel in minder omvang en frequentie dan tijdens de marathontraining.

Variatie is ook goed mogelijk met duursportvormen met een andere specifieke belasting (nvdr : en omgekeerd). Zoals: wandelen, fietsen, zwemmen, skilanglauf, schaatsen, kanovaren, vormen van zaaltraining. Zolang de trainingsprikkels maar in overwegende mate extensief blijven, want het is eerst en vooral een vorm van actief herstel.

Meer over  spefieke training voor ultralopen zie Ultraned

Wim

02:00 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-07-08

filthy trails

ind_valley_img3

Via O2-bikers ben ik op de site van Filthy Trails terecht gekomen.  Een nieuw MTB park in Vlaanderen waar er naast enkele spectaculaire free-ride  en downhill trails ook verschillende enduro tochten zijn tussen de 5 en 13 km, maar dan uiteraard ook inclusief mooie single tracks, enkele  technische afdalingen en beklimmingen.  Ook leuk is dat er een free-ride  afdaling is voor kinderen en/of beginners of voor zij die niet  over  een van "kop-tot-teen" geveerde MTB beschikken.  Voor slechts 7.50 euro kun je er een ganse dag  gaan spelen...
Akkoord, free ride afdalingen zijn niet te vinden op een AR maar wat extra technische bagage  is altijd welkom voor het  vertrouwen (vooral tijdens nachtelijke afdalingen) en lekke banden zijn niet enkel een kwestie van pech maar soms ook afhankelijk van je rijgedrag. 

ind_valley_img

 

15:26 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-06-08

12 uurs training

Na een kort nachtje van 3 uur slaap stonden we zaterdagmorgen klaar voor een dagje training met 3 Malheur teamleden, Nico, Wim en ik. Als gast was Ingrid aangesloten voor een mooie training.
Het plan was om eerst te gaan zwemmen in een natuurgebied bij Geraardsbergen. Na een klein uurtje rijden stonden we om 5.30 klaar om gedrieën het water in te glippen. Zo onopvallend mogelijk want je mag in België namelijk niet zwemmen in open water.
Ik dacht nog, zo vaart zal het niet lopen. Want er loopt nooit op zaterdagmorgen om half 6 een boswachter rond. Bovendien dachten wij nog dat Ingrid de boel in de gaten zou houden maar die lag lekker te slapen in de auto. En daar ging het mis, want na 15 minuten zwemmen werden we geroepen door de boswachter.
Of we toestemming hadden en van wie dan wel, want wisten we wel dat het verboden was om daar te zwemmen. De jongens vertelde dat ze onofficieel toestemming hadden van een andere boswachter. Dat deze boswachter daar niets van wist vond hij vreemd. Hij ging het nog natrekken en liet ons achter in het water. Na ongeveer 1 km zwemmen glipten wij er weer uit om de skates aan te binden. Terwijl de vogels ontwaakte maakte wij een tourtje van 45 minuten. Mijn nieuwe skates rolde een aanzienlijk stuk makkelijker en ondanks dat het glad was van de regen gaat het Wim en Nico ook steeds beter af op de skates. Wie weet staan er 2 Belgische schaaters op!
Hierna hebben we ons weer omgekleed om deel te gaan nemen aan een mountainbike tocht van 130 km. Helaas was het weer niet echt aangenaam. Het heeft heel de dag gemiezerd. De regen van de dagen ervoor zorgde ervoor dat veel delen van het parcours een blubberzooi was waar soms haast niet door te komen was. Het kostte ons daarom meer tijd dan gedacht en daarom hebben we de 130 km ingeruild voor de 100 km.
De tour was perfect georganiseerd, met 4 verzorgingsposten volop fruit en koeken. De weg bewijzering was onmisbaar en dat alles voor 10 euro.
Toen we weer aankwamen na 100 km waren we alle 4 onherkenbaar van de blubber. Niet alleen de fietsen moesten afgespoten worden maar ook wij.
Al met al was het een gezellige en effectieve trainingsdag die werd afgesloten met traditionele Vlaamse Frieten. Nog een weekje trainen en dan moeten we klaar zijn voor  Slovenië.

Martine 

21:20 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-04-08

mountainbike trainingen bij Single Track

wp21258269_0fMountainbiken is niet enkel een fysische sport  maar eveneens een  technische sport.  Velen zouden intenser kunnen genieten en beter presteren mits een degelijke technische bagage.  U kunt dit inderdaad oefenen door geregeld te  gaan fietsen  in de Ardennen...maar het  kan beter en eenvoudiger.   Single Track biedt u verschillende  technische opleidingen aan.  En wat maakt Single Track dan zo goed ?  Ten eerste, de opleidingen worden gegeven door Didier D'Hondt,  de onbetwiste nummer één in de survivalrun enkele jaren geleden.  Didier heeft eveneens al heel wat internationale adventure races achter de rug (waaronder de Raid Gaulloise)  en heeft heel wat off-road ervaring, zowel op de  MTB als op de moto.  Ten tweede, naast verschillendeblank trainingsmogelijkheden in de Alpen ,waar hij het terrein op zijn duimpje kent, beschikt hij eveneens over een eigen mountainbike cross country park, met allerlei mogelijke hindernissen en technische uitdagingen.    Zelf heb ik al verschillende reizen/cursussen met Didier meegemaakt (toerskiën) en  naast de heel persoonlijke en professionele technische begeleiding gaat het er heel gezellig en familiair aan toe.   Zijn passie  en gedrevenheid primeert duidelijk ten op zichte van het feit dat hij dit als "broodwinning moet doen" !  Naast  deze mountainbike begeleiding kun je eveneens bij Didier terecht voor trainingsbegeleiding, onder de naam Target Guide.    Zowel Target Guide als Singel Track vallen onder  Action Sport, zijn eigen organisatie die eveneens nog een ganse waaier  van andere buitensporten aanbiedt.

Gezien Didier zijn interesse in adventure race, biedt hij 3 opleidingspakketten aan op zijn eigen mountainbike park als prijs voor de Malheur Raid Xl, voor zowel de Master's Race als de Short Track.

 

14:04 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-03-08

Trainen rond Dinant

Een weekend trainen met het Malheur team is voor mij altijd weer een verassing. Het is lopen van A naar B alleen weet je nooit hoe je van A naar B komt.
Zo gingen we vrijdagavond rond half 11 op pad voor een trailrun van 1.5 uur. Genieten is dat, in het donker in de Ardennen omringd door de geluiden van de natuur. Het was behoorlijk nat door de regenval van de afgelopen week. Dat was goed te merken toen we bij de oversteek van de Lesse stonden. Die stond erg hoog, nu is dit niet echt een belemmering voor de meeste teamleden van het team maar de stroming was erg hard. Alhoewel Ton al in het water stond besloten we om toch maar niet de oversteek te maken. Dan maar een andere route. Volgens Wim konden we langs het spoor lopen. Dat klopte, dus naar boven en rennen naast de spoorlijn. Na een paar km kwamen we echter uit bij een treintunnel.
Tsja, er liep een smal pad van 1 steen breed naast het spoor. Het was dus te lopen. Wat als er nu een trein aan zou komen? Nee, zei Wim, er gaan hier geen treinen s`nachts. Dus in een `treintje` rende we achter elkaar de tunnel in. Ik liep achteraan en merkte dat het tempo steeds hoger werd. Blijkbaar waren we er toch niet helemaal gerust op. Uiteindelijk was de tunnel ook een stuk langer dan de 500 meter die op voorhand ingeschat was. Zoals gezegd gingen er geen treinen s`nachts en hoefde we ons niet tegen de muur te drukken met gevaar voor eigen leven. Tot we na 1.5 uur lopen in de camper achter een Malheur biertje zaten. Zeker 4 keer hebben we een trein voorbij horen gaan.......
Om 7 uur stonden we weer naast ons bed voor een MTB tocht. We hebben een deel van het parcours genomen wat die middag voor de X-free wedstrijd op het programma stond. Na 30 km mtb-en en een koolhydraten intake was het tijd voor de duathlon. Goed georganiseerd en een leuk rondje van 6 km. Dat betekende 1 ronde hardlopen, 4 ronden fietsen en dan weer 1 ronde hardlopen. Het was grappig om te zien dat iedereen schoon was en de fietsen gepoetst werden tot het laatst. Wij daarentegen zaten onder de modder inclusief de fietsen.
Vanaf de start ging iedereen er als een speer vandoor. Het eindigde in wat pech voor Roel en mij, beiden een crash wat ons bijna een bad in de Lesse opleverde. Bij Roel na het 2de rondje fietsen en bij mij tijdens het 3de rondje.
Zo kon ik wel de strijd tussen de Malheur teamleden volgen.
Wim en Ton kwamen bijna tegelijkertijd aan met de fiets en begonnen met de ronde hardlopen. Roel ging mee met de mannen om ze wat extra te prikkelen. Daarachter zat Nico. Ondertussen was er een heftige strijd tussen Jacqueline en de andere vrouwelijke deelneemster. Met het laatste fietsrondje zat ze vlak achter J en met het lopen begon ze net wat eerder. Maar ze was erg sterk met het lopen en sloeg daar een gat en werd J wel mooi tweede.
Ondertussen had Wim een gat geslagen met lopen en kwam hij als eerste binnen, daarna Roel, Ton en tenslotte Nico. Christophe, die wel in de ochtend mee had gefietst maar terug komt van een blessure stond aan de kant moedigde aan en nam kledingstukken van ons aan want het was behoorlijk warm. Al met al en mooie wedstrijd. Zeker een aanbeveling om eens aan deel te nemen het komend jaar. X-free organiseert erg leuke en goed verzorgde evenementen gedurende het hele jaar.
Na de prijsuitreiking gingen nog 4 man van het team op pad voor een `loopje` van 42 km. Kortom, het was weer een mooi en gezellig trainingsweekend. Maar dat er s`nachts geen treinen rijden gelooft niemand meer.


Martine

21:48 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-03-08

Teamtraining

Bike_Tow

Trainen voor adventure racing gebeurt vooral op individuele basis.   Maar niet enkel een goede conditie is een garantie om een adventure race goed te eindigen maar ook mentale kracht en teamspirit zijn heel belangrijk.  Daarom is een geregelde teamtraining heel belangrijk.  Als team moet je elkaar onder alle omstandigheden kunnen begrijpen, aanvaarden en steunen zonder daar veel woorden aan te verspillen (engergie is heel kostbaar op meerdaagse wedstrijden....) .  Je moet je als team niet tevreden stellen met het cliché dat een team maar zo sterk is als de zwakste schakel, nee, je moet sterker worden dan de zwakste schakel.  Zo iets heet synergie...een sterke fietser trekt de zwakste fietser, een goede stapper neemt wat kilootjes over in zijn rugzak van de zwakste loper, de kaartlezer durft hulp in te roepen bij een ander teamlid om twijfels sneller  op te lossen, signalen van vermoeidheid worden snel herkend,...

Dit weekend hebben we  onze  2de teamtraining.  Deze keer trekken we naar de Ardennen in de omgeving van Dinant.  Op vrijdagavond starten we met een rustig trailloopje om na een paar uurtjes slapen onze  MTB te pakken voor een tochtje van een 50tal kilometer.  Om 13.00 u nemen we deel aan de X-free duathlon (5 km trailrunning - 21 km mtb - 5 km trailrunning).  Na de wedstrijd  beginnen we een hiking van 50 km waarbij we  afwisselend een half uurtje lopen en een half uurtje snelwandelen.  Uiteraard eindigen we met een Malheurke...

Wim

13:04 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (2) | Tags: training, x-free |  Facebook |

Donuts als ontbijt...

 

 

Op geregelde basis lees ik wel eens de weblog van Paul Van Den Bosch, de coach van o.a. Luc Van Lierde, Sven Nys, Marc Herremans,...  Meestal vind ik mezelf wel terug in zijn berichten, zowel over zijn trainingsaanpak (vele trage duurlopen....) als zijn ongezouten meningen over de "sportpers".

 

Maar deze week was er een bericht die  wel echt raak was...als (ultra)loper, adventure racer, ultrasporter, triathleet,... spenderen we heel wat tijd aan onze  passie zonder dat we daaraan iets verdienen.  Meestal moeten we dit nog weten te combineren met een drukke loopbaan en een echtgenote en/of gezin.  

 

Helaas zijn er sporters die veel minder trainen en opofferingen moeten maken en  die wel  veel centen verdienen en die hun sport (passie ?) niet hoeven te combineren met een loopbaan.  Akkoord, we  zijn niet verplicht om dagelijks onze  kilometers  te lopen of te  fietsen en ja, we  hebben ook altijd de mogelijkheid gehad om op een bal te schotten...maar toch wou ik onderstaande tekst van Paul Van Den Bosch even kwijt naar  aanleiding op een artikeltje in de krant  dat het zwakke Belgische voetbalniveau het resutlaat  is van een te kort aan budgetten.

 

"De problemen situeren zich op een heel ander vlak. Zolang de voetballers en hun trainers het verschil niet kennen tussen een dorstlesser, een energiedrank en een hersteldrank, zolang niet wordt ingezien dat voetbal ook een loopsport is en dat er ook als dusdanig moet getraind worden, zolang er onvoldoende professioneel geleefd wordt op en vooral naast het veld, zolang er  lesgevers zijn bij de opleiding van voetbaltrainers die het verschil niet kennen tussen weerstands- en snelheidstraining, zolang  gastjes die de bal 56 keer hoog kunnen houden met links en hun schoenen goed kunnen knopen opgehemeld worden als zijn het supervedetten en als dusdanig betaald worden, zolang het spelen van ‘partijtjes’ de hoofdmoot vormt van de jeugdtrainingen,  zolang er dikbetaalde ‘topvedetten’ zijn die denken dat het eten van 2 donuts als ontbijt ideaal is om de dag te beginnen, zolang er managers zijn die enkel focussen op geld en van het essentiële verder geen kaas gegeten hebben, zolang de ‘topclubs’ gigantische bedragen blijven betalen aan rendementloze afdankers uit de grote Europese voetballanden, zolang er managers zijn die in het geniep zagen aan de poten van hun eigen trainersstaf, zolang de trainers de kop van jut blijven bij het schromelijk te kort komen van een stel overbetaalde pseudovedetten, zolang deze uitgerangeerde trainers blijven zwijgen over de echte redenen van het mislopen in hun ploeg, zolang kritiek op de gang van zaken niet geduld wordt door allerhande eigenwijze ploeg- en bondsbobo’s, zo lang zal er van een heropbouw van het Belgische voetbal geen sprake zijn.

 

En dat heeft niks, maar dan ook niks te maken met budgetten"

 

Wim

 

12:41 Gepost door Belgium Adventure Race Team in Training | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |